15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Misija OSCE-a u BiH pozdravlja pristupanje BiH Mehanizmu Evropske Unije za civilnu zaštitu

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) pozdravlja pristupanje BiH Mehanizmu EU za civilnu zaštitu. Zahvaljujući ovom Mehanizmu, dolazi do jačanja saradnje i solidarnosti u sferi civilne zaštite između 27 država članica i 7 država učesnica, u cilju poboljšanja prevencije, spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće.

Kao punopravna članica Mehanizma, BiH će imati mogućnost efikasnije koordinacije aktivnosti spremnosti i spašavanja sa nadležnim domaćim, ali i međunarodnim akterima. Pristup najboljim primjerima iz prakse i iskustvima članica Mehanizma također će pomoći BiH da vlastite politike rada podigne na viši nivo. Uz sve učestaliju pojavu prirodnih opasnosti, takve politike rada omogućit će sistemu civilne zaštite da puno efikasnije djeluje u cilju ublažavanja posljedica kriznih situacija – uključujući tu i posljedice šumskih požara, poplava i zemljotresa.

Misija OSCE-a u BiH ponosna je na svoju ulogu u pružanju pomoći BiH da napravi ovaj važan iskorak. Među ključnim inicijativama koje smo realizirali u ovoj oblasti ističemo pružanje podrške uspostavi Operativno-komunikacijskog centra 112 u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, kao i podršku u izradi i ažuriranju Dokumenta o procjeni ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća u BiH. Nastavit ćemo pružati pomoć BiH u jačanju njenih kapaciteta u sferi zaštite i spašavanja, te smanjenja rizika od nesreća, što će pomoći u spašavanju života, okoliša, bogatog kulturnog nasljeđa ove zemlje i imovine stanovništva.

 

POSLJEDNJE DODANO