27 C
Tuzla
18.07.2024.

Mizerna izdvajanja viših nivoa vlasti za sportske kolektive u TK

Od ukupno jednog miliona i deset hiljada maraka za sport u Federaciji BiH, više od 600 sportskih kolektiva iz najmnogoljudnijeg kantona u državi dobilo je tek 69 hiljada maraka! Također, Federalno ministarstvo kulture i sporta je na osnovu naknade za priređivanje igara na sreću dodijelilo ukupno 189 hiljada maraka u prošloj godini, a među dobitnicima sredstava nema niti jedne sportske organizacije iz Tuzlanskog kantona!

”Poslali smo jedan zaključak na državni i federalni nivo da nismo zadovoljni sa podrškom i očekujemo da u narednom periodu odgovorimo pozitivno kako bi naši klubovi imali adekvatniju pomoć sa većih nivoa,” rekao je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Klubovi tako pomoć isključivo očekuju od nižih nivoa vlasti. Najviše sportskih kolektiva registrovano je u Grada Tuzla i to 228. Problemi sa kojima se susreću sportski kolektivi u kantonu su brojni, dok su sportski objekti uglavnom u lošem stanju. Razvoj sporta onemogućava i nedovoljan broj fiskulturnih sala širom kantona. No, povećanje finansijskih izdvajanja prvi je korak Kantonalne vlade, u želji da urede oblast sporta.

”Dakle, od 2015. godine do 2017. godine za sport preko Ministarstva u TK je sufinansirano oko 400 hiljada KM, dok je prošle godine to bilo 650 hiljada KM, i to je značajan iskorak, no to nije dovoljno naravno očekujemo da se to poveća i ovdje se vidi pozitivan trend.”

Također, u ovoj godini bit će izrađen i Registar o sportskim kolektivima, te će Ministarstvo imati uvid ko se sve bavi sportom u TK i kako klubovi funkcionišu. Pandemija korona virusa negativno se odrazila i na oblast sporta, posebno na stalne uposlenike u sportskim klubovima. Stoga iz Ministarstva najavljuju novi Javni poziv.

”Ono što smo pokušali i pokušat ćemo kroz javni poziv koji slijedi, a očekujemo ga za mjesec dana….  Iznos za 2020. godinu je 705 hiljada KM, kroz kriterije ćemo pokušati da prihvatimo i obuhvatimo materijalne troškove uposlenika barem onih koji su u tehničkoj službi,” dodaje ministar.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da je nenavođenje finansijskog okvira najčešća greška prilikom apliciranja na Javni poziv.

”Istakla bih recimo i poreska uvjerenja, obzirom da većina sportskih organizacija nije u sistemu PDV-a, onda se traži od njih da dostave izjavu kojom potvrđuju izjavu da nisu u sistemu PDV-a, međutim da li oni ne pročitaju do kraja tu stavku, ne dostave tu izjavu i to bude elimentarni faktor već kod prve komisije,” kazao je Lejla Elezović, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

Također, oni koji imaju poreske obaveze ne mogu aplicirati, jer one moraju biti izmirene. Ova sredstva olakšat će brojnim kolektivima posebno egzistenciju u vremenu epidemije korona virusa.

Vezane vijesti

TUZLA