Mladi Tuzlak Enver Gluhić kreirao aplikaciju E-dokumenti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Frustracija prilikom  višesatnog čekanja u dugim redovima kako bismo prikupili lične dokumente nagnala je Tuzlaka Envera Gluhića da kreira aplikaciju poznatiju kao E – dokumenti. Zahvaljujući ovoj aplikaciji sve ovo bi moglo uskoro da postane prošlost.

„Aplikacija E – dokument online aplikacija za izdavanje svih ličnih dokumenata u elektronskoj formi, a osim izdavanja ličnih dokumenata ona omogućava i provjeravanje izdatih dokumenata i provjeravanje vozačkih dozvola“ rekao je Enver Gluhić, kreator aplikacije E-dokument.

Putem aplikacije možete izvaditi bilo koji od potrebnih dokumenata, a potrebno je samo da unesete ime i prezime, vaš jedinstveni matični broj građana i lozinku. Lozinku biste dobili u lokalnoj općini ili gradskoj upravi i istu lozinku biste mogli koristiti za sve dokumente. Međutim, za izdavanje morali biste platiti određeni iznos za taksu. Aplikacijom je predviđeno da se plaćanje može obaviti na razne načine i to sve zbog prilagodbe svim korisnicima.

„To znači da bi plaćanje bilo moguće putem SMS poruke, putem kupovine vaučera, a vaučer bi izgledao u smislu kao što sada dopunjavamo kredit za mobilni telefon, mogli bismo kupiti vaučer u bilo kojem iznosu, učitati ga naš korisnički profil isvaki puta kada iskoristimo svotu novca ona će se odbiti od našeg salda, a ostatak bismo mogli iskoristiti naredni put. Treći način je putem uplatnice za ljude koji nisu zainteresovani za bilo koji vid elektronskog plaćanja.“ dodao je  Gluhić.

Da bi aplikacija bila puštena u rad potrebno je završiti određene finese kako bi, prije svega bila bezbjedna i sigurna za korisnike, a nakon toga Gluhić se nada kako će aplikacija da posluži svojoj svrsi tj da bude prihvaćena.

„Aplikacija zahtjeva nekoliko sitnih finesa za unaprijeđenje a nakon  toga slijed proces nuđenja aplikacije raznim nivoima vlasti i nadam se da ću dobiti podršku barem određenog broja politički sposobnih ljudi koji su zainteresovani za inovacije kako bismo našu aplikaciju implementirali“ zaključio je Gluhić.

Aplikacija E – dokumenti svakako će doprinjeti digitalizaciji dokumenata u Bosni i Hercegovini, ali i lakšem pristupu dokumentima, a kao krajni rezultat svakako bi smanjila i skratila vrijeme koje smo morali provesti čekajući u redu i to na više različitih lokacija kako bismo dobili željeni lični dokument.