13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Moguće isprobavanje odjeće u trgovinama: Odjeća se mora spremiti na dva dana prije ponovnog stavljanja u prodaju…

Za trgovine tekstilom preporučuje se prodaja bez isprobavanja predmeta, stoji u preporuci Federalnog ministarstva zdravstva. Epidemiološki je posebno rizično probavanje predmeta koji se oblače preko glave. Ako je neophodno isprobati predmete, isprobana roba se mora spremiti na dva dana u za to predviđen prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto važi i za odjevne predmete iz povrata. Ovom preporukom praktično je sada dozvoljeno isprobavanje odjeće, ali je potrebno da trgovine posjeduju uređaje kojim mogu peglati odjeću upotrebom pare na visokoj temperaturi pomoću koje bi se vršila dezinfekcija materijala.

Preporuke za mušterije: 

    • Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

    • Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

    • Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje/uposlenike trgovačkih centara: 

    • Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

    • Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje.

Vezane vijesti

TUZLA