3.9 C
Tuzla
28.11.2023.

MUP KS: Akcija u Blažuju zbog migranata koji se dovode u vezu s krivičnim djelima

Tri migranta kao ‘bezbjednosno interesantne osobe’ proslijeđena su Službi za poslove sa strancima BiH, koja će izreći mjeru protjerivanja iz Bosne i Hercegovine. Tokom pretresa u centru je zatečeno oko 1500 osoba. Također, nakon provedenog postupka, nadležna Služba je izrekla mjeru protjerivanja za 15 migranata, od kojih su četiri državljana Afganistana, tri državljana Pakistana, tri državljana Indije, dva državljana Alžira, jedan državljanin Maroka, jedan državljanin Gvineje i jedan državljanin Irana, kojima je određena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar ili ograničenjem kretanja na određenom mjestu. Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

To je novinarima saopćio portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić nakon akcije koju je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas provela sa Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u migrantskom centru u Blažuju kod Sarajeva.

Akcija je provedena po prethodnoj naredbi Općinskog suda u Sarajevu.

Kako je naveo Hadžiabdić, izvršeni su pregled i pretres prostorija u migrantskom centru, kao i migranata, s ciljem pronalaska predmeta i osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Uprava policije i navedena služba će nastaviti kontrolu migranata i njihovog kretanja na području Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

TUZLA