28.9 C
Tuzla
05.07.2022.

Murphy: Mladi bh. političari moraju naučiti važnost kompromisa i demokratskog procesa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy danas je razgovarao sa grupom mladih političara okupljenih oko USAID-ovog projekta izgradnje mira “PRO-Budućnost”.

Svrha “PRO-Budućnosti” Mirovne političke akademije je pružiti mladim političarima priliku za osnaživanje u mirovnom djelovanju na početku svog političkog angažmana. Fokus edukacije mladih političara je na zagovaranju drugačije komunikacije u politici, kultura dijaloga i vještina kojem će omogućiti da pitanja koja razjedinjavaju naroda u BiH rješavaju mirnim putem.

Kako je u svom obraćanju naglasio ambasador Murphy, mladi bh. političari moraju naučiti da saslušaju drugu stranu i pronađu kompromisna rješenja za probleme koji su zajednički za sve građane BiH.

– Drago mi je što mogu razgovarati s mladim ljudima, koji će, nadam se, učestvovati u oblikovanju ove zemlje. Oni moraju naučiti važnost demokratskog procesa i birača u ovoj zemlji, te održavanja konstruktivnog dijaloga, kako bi se indentifikovali problemi koji su zajednički za sve građane ove zemlje, te da bi se pronašla kompromisna rješenja – kazao je ambasador.

Naglašava da to ne znači da se svi u ovom političkom procesu trebaju slagati svo vrijeme, te da je neslaganje uobičajeni dio demokratskog procesa.

– Različita mišljenja i gledišta, te iznalaženje kompromisa je ono čemu oni trebaju težiti. Morate biti tolerantni, morate saslušati jedni druge, a sve s ciljem da pronađene kompromisno rješenje problema. To znači da kroz svoje aktivnosti trebate prevazići zaostavštinu prošlosti i politike koje su bile fokusirane na podjele i politike straha, a koje ovu zemlju vuku unazad već predugo, te da se okrenete budućnosti i nadi – zaključio je Murphy.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO