12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Na 25. godišnjicu genocida u kabure će biti spušteni posmrtni ostaci devet žrtava

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas, na 25. godišnjicu genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a, devet porodica u kabure će spustiti posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salko (Ahme) Ibišević iz Ljubovije, koji je imao 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik.

– Porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke identificira tek 19 godina kasnije, u martu ove godine, kada je i dala saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. Imao je 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka.

Njegovo tijelo ekshumirano je iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine. Hasan je identifikovan zvanično tek ove godine, 21 godinu kasnije, te je porodica prilikom identifikacije i dala saglasnost za njegov ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari ove godine bit će ukopani:

– Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama

– Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima

– Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše

– Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini

– Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. u Novoj Kasabi

– Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici

– Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama

– Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. u Ljuboviji

– Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. u Glogovoj.

Ove godine bit će ukopan najmanji broj žrtava do sada. Nekoliko porodica, koje su ranije dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih, povukle su te saglasnosti, u najvećoj mjeri zbog činjenice da mnogi članovi porodica žrtava, zbog pandemije, neće moći prisustvovati dženazi i ukopu ove godine u Potočarima.

Fazlić napominje da se u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 97 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali te žrtve nisu zvanično identifikovale porodice.

S druge strane, identifikovano je još 36 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

Porodice šest žrtava već sada su dale saglasnost za ukop njihovih najmilijih naredne, 2021. godine.

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopane 6.643 žrtve.

– Pored ovoga broja, još je 237 žrtava genocida u Srebrenici ukopano u mezarjima izvan Potočara, a u skladu sa željama njihovih porodica -kazala je Fazlić, dodajući da su u Potočarima ukopana 433 maloljetnika i 27 žena.

Najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima je novorođenče, beba Fatima Muhić, dok je najstarija žrtva Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava. Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava, dok će ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopan do sada najmanji broj, posmrtni ostaci devet žrtava.

U proteklom periodu rađene su i reekshumacije, kako bi se već ukopanim dodali naknadno pronađeni i identificirani posmrtni ostaci žrtava genocida.

Tako će biti i ove godine. Reekshumacija će početi u ponedjeljak 13. jula i uz prisustvo porodica žrtava, trajat će cijelu narednu sedmicu, a ponovo će biti otvoreno 68 mezara.

Za razliku od ove godine, kada zbog pandemije koronavirusa to neće biti moguće kao ranije, proteklih godina brojni domaći i međunarodni zvaničnici posjetili su Memorijalni centar Srebrenica-Potočari kako bi, u tišini i sa dužnim pijetetom odali počast žrtvama u „dolini bijelih nišana“, nijemih svjedoka stravičnog zločina koji se prije 25. godina dogodio u srcu Evrope.

Za počinjeni genocid u Srebrenici osuđeno je 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Vezane vijesti

TUZLA