25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Na pomolu nestašica ulja: Niz trgovačkih lanaca u Evropi ograničava prodaju

Prije rata Ukrajina je bila najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja. Sukob je sada onemogućio žetvu i ostavio mnoge zemlje s ograničenim zalihama jestivog ulja i rastućim cijenama, pogoršavajući prehrambenu krizu na istoku Afrike i dovodeći do ograničenja izvoza u Indoneziji.

“Lanci snabdijevanja, koje je već prekinuo korona virus, zakomplikovani su ratom u Ukrajini jer on uzrokuje nestašicu suncokretovog ulja i povisuje cijenu zamjenskih ulja”, poručuje Kejt Holvel, glavna naučna direktorka Federacije hrane i pića, organizacije koja predstavlja najveći britanski proizvodni sektor.

“Proizvođači čine sve što mogu kako bi smanjili troškove, ali neke će neizbježno morati prenijeti na potrošače”, dodaje ona.

Lanci supermarketa u Španiji, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i drugim zemljama koji su ograničili kupovinu jestivog ulja opisuju taj potez kao mjeru predostrožnosti zbog povećane potražnje.

U Tescu, velikom britanskom lancu, kupci mogu kupiti do tri boce jestivog ulja, “tako da svako može dobiti ono što mu je potrebno”, stoji u letku objavljenom na polici.

Sjetva, proizvodnja i trgovina su se smanjili, a cijene roba naglo su porasle, objavila je ovog mjeseca Svjetska trgovinska organizacija. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu obavijestila je o oštrom porastu cijena biljnih ulja pod uticajem rata i dugotrajne suše u državama poput Brazila i Argentine, prenosi tportal.

Vlasnici prerađivačkih firmi u Britaniji oklijevaju prenijeti troškove na kupce, trkajući se u pronalaženju alternativnih ulja kako cijene rastu. Britanske agencije za standarde hrane prošlog mjeseca obavijestile su da proizvođači zamjenjuju suncokretovo ulje repinim uljem takvom brzinom da neki nisu stigli promijeniti svoje etikete.

To je potaknulo Emili Majls, izvršnu direktorku Agencije za standarde hrane, koja pokriva Englesku, Vels i Sjevernu Irsku, da izda umirujuće obavještenje potrošačima o tome da je rizik od alergije na repino ulje ‘vrlo nizak’.

“Prehrambene firme izvještavaju da će zalihe suncokretovog ulja u Velikoj Britaniji vjerovatno nestati za nekoliko sedmica, a neke firme već imaju ozbiljne poteškoće”, stoji u saopštenju agencije.

RTV Slon / Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA