12 C
Tuzla
12.04.2024.

Na Rostovu počeo proces ekshumacije i traženja posmrtnih ostataka nestalih osoba

Na lokalitetu Rostova, općina Bugojno, na temelju zahtjeva Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i naredbe Suda BiH, počeo je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

Na navedenom lokalitetu, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće i obuće, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata.

Odmah po pronalasku posmrtnih ostataka, lokacija je osigurana, radovi su obustavljeni, te se pribavila potrebna dokumentacija za izvršenje ekshumacije, koja je počela danas.

Prema inicijalnim informacijama, na navedenom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se traga dulje od dvije decenije, a sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize posmrtnih ostataka, bit će utvrđen točan identitet osoba kojima ostaci pripadaju.

Istražitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koordinira rad i aktivnosti službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije, a na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a SBK/KSB.

Istražitelji i osoblje Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, sudjeluju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA