15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Na vojnom poligonu ‘Manjača’ počela vježba ‘Kombinovani napor 22’

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni “Mika Bosnić“ na Manjači danas je ozvaničеn početak vježbe “Kombinovani napor 22“, koja je ujedno i finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), kao i reevaluacija voda Vojne policije i voda za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

Tokom petodnevne vježbe će biti izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP-a, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Smotru više od 800 pripadnika BGLP-a izvršio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je u svom obraćanju naglasio važnost vježbe NEL- 2 koja je kruna aktivnosti OSBiH od njihovog osnivanja.

Također, naglasio je profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama.

General Mašović je, istovremeno, svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka.

Pored generala Mašovića, postrojenim jedinicama su se obratili i komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić i direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki.

Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz MOBiH.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da su deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 2019. godine uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od ocjenjivača iz OSBiH) i NEL-1 (od ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja).

Ocjenjivanje NEL-2, kroz realizaciju vježbe “Kombinovani napor 22“, predstavlja finalnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u cilju sticanja interoperabilnosti i sposobnosti za djelovanje po NATO standardima, čijim će uspješnim završetkom OSBiH imati spremnu jedinicu ranga bataljona raspoloživu za učešće u budućim mirovnim operacijama, navodi se u saopćenju.

 

POSLJEDNJE DODANO