10.5 C
Tuzla
04.03.2024.

Načelnik Gutić na sastanku Saveza općina i gradova FBiH: Predlaganje kandidata iz TK u organe i tijela SOGFBIH

S ciljem predlaganja kandidata iz jedinica lokalne samouprave Tuzlanskog kantona, u Gradskoj vijećnici Grada Tuzla održan je sastanak predstavnika Saveza općina i gradova FBiH s načelnicima i gradonačelnicima iz Tuzlanskog kantona. Sastanku se odazvao i općinski načelnik Banovića dr. Bego Gutić i uzeo učešće u radu ovog tijela, koje je predložilo kandidate iz općina i gradova sa područja Tuzlanskog kantona za Predsjednika Skupštine SOGFBiH, Predsjednika Predsjedništva SOGFBiH, člana Predsjedništva SOGFBiH, te članove skupštinskih Komisija.

Ovo je drugi u nizu sastanaka u procesu pripreme Izborne skupštine SOGFBiH, na kojoj će biti izabrani novi članovi organa i tijela SOGFBiH. U narednom razdoblju, ovi sastanci ce biti održani i u ostalim kantonima.

Također, na sastanku se raspravljalo i o zakonskim propisima značajnim za lokalnu samoupravu poput Nacrta zakona o građevinskom zemljištu FBiH, Zakona o državnoj službi Tuzlanskog kantona i ostalim relevantnim zakonima iz oblasti lokalne samouprave. Također, na sastanku je predloženo da bi SOGFBiH trebao nadležnom ministarstvu uputiti inicijativu za donošenje zakona o protugradnoj zaštiti FBiH. Naglašena je potreba i važnost zajedničkog djelovanja općina i gradova putem SOGFBiH, posebno u procesima lobiranja i zastupanja zajedničkih interesa jedinica lokalne samouprave pred višim razinama vlasti.

Također je naglašeno da općine i gradovi iz Tuzlanskog kantona imaju kvalitetnu i uspješnu suradnju sa SOGFBiH, koja će se nastaviti i u budućnosti.

Vezane vijesti

TUZLA