-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Najavljeno stručno predavanje “Akademski, strukovni i zakonodavni okviri i perspektive razvoja bibliotečkih i informacijskih nauka u BiH”

U okviru manifestacije “Mjesec knjige” u četvrtak 22. oktobra u 12 sati u prostorijama Biblioteke održati će se predavanje na temu: “Akademski,strukovni i zakonodavni okviri i perspektive razvoja bibliotečkih i informacijskih nauka u Bosni i Hercegovini”, prof.dr. Lejle Kodrić-Zaimović,profesorice na Katedri za informacijske nauke Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje prof.dr. Lejle Kodrić-Zaimović, ima za cilj ne samo bibliotekarima i informacijskim stručnjacima već i široj akademskoj publici, posebno donosiocima odluka približiti iskustva iz prošlosti, izazove sadašnjosti i perspektive razvoja u budućnosti bibliotečke i informacijske profesije, koja je jedno od najstarijih i najvažnijih ljudskih zanimanja uopće te profesije koja ni danas ne gubi na svome značaju, već se uspješnoprilagođava savremenom informacijsko – komunikacijskom okruženju. Još jednom će se podcrtati značaj profesije, njezini učinci u brojnim društvenim sferama, posljedice koje po društvo ima situacija u kojoj se o bibliotekama ne vodi adekvatna briga, ali će se i otvoriti brojna pitanja tipa: koji pravci upravljanja bibliotekama su nam nužni danas kako ne bi samo upali u tzv. digitalni jaz ili, u društvo neznanja!

Vezane vijesti

TUZLA