23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Najniža plata u FBiH bit će povećana?!

369 KM je najniža plata koju poslodavac isplati radniku u Federaciji. I tako je posljednjih pet godina. Sa ovim novcima, poručuju ekonomski analitičari, građani sastavljaju kraj sa krajem te visinu plate navode kao osnovni razlog odlaska velikog broja osoba iz zemlje. Mladi, znajući šta ih čeka na tržištu rada, također se odlučuju otići prije nego što i pokušaju pronaći posao. Upravo zbog ovakve situacije Ekonomsko – socijalno vijeće održalo je sastanak na kojem je utvrđen konsenzus o povećanju minimalne plate. Tačan iznos ipak nije utvrđen.

”Neke dvije cifre su se vrtile kada je u pitanju minimalna plata: jedna od 550 KM, jedna od 650 KM, Sindikat je predložio da to bude 70% od prosječne plate mi mislimo da je to previše jer najveća prosječna minimalna plata u odnosu na prosječnu je u Francuskoj i to 60%,” rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Iako iz Udruženja poslodavaca smatraju da znatno povećanje minimalne plate nije moguće, iz Saveza samostalnih sindikata TK na njemu insistiraju posljednjih pet godina. Poslodavci objašnjavaju da brojni nameti opterećuju privredu, a više od tri hiljade parafiskalnih nameta onemogućuje veći ekonomski razvoj i povećanje plata.

”Nekih 550 KM je neprihvatljivo za Sindikat. Naš stav je da najniža plata treba biti hiljadu maraka. Smatramo da prvo treba raditi na tome da se donese zakon o porezima, dakle rasterećenje privrede pa tek onda da pričamo. Bojimo se da u ovih 550 KM ne bude kasnije ušao i topli obrok i prevoz, tako da radnici neće dobiti ništa, čak će biti i oštećeni,” kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Do kraja mjeseca očekuje se još jedan sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća do kada Federalno ministarstvo finansija treba da pripremi uredbu o minimalnoj plati. Također, Udruženje poslodavaca TK već je Vladi predložilo da razmotri ponovno uvođenje stanja prirodne nesreće kako bi se aktivirao ‘Korona zakon’ i stavio u funkciju pomoć privredi.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA