15.5 C
Tuzla
13.08.2022.

Najveća smrtnost od Covida u TK: Od početka pandemije 429 smrtnih slučajeva

Tuzlanski kanton bilježi najveću  smrtnost pacijenata zaraženih korona virusom. Od početka pandemije do danas kroz Covid bolnicu je prošlo preko 4200 pacijenata a registrovano je ukupno 429 smrtnih slučajeva. Iako je većina pacijenata  imala komorbiditete, kao uzrok smrti navodi se korona virus.

“To ne znači da su oni umrli od korone ali oni se tako statistički i metodološki vode da su oni bili pozitivni na koronu. Najgori je bio mjesec novembar gdje smo zabilježili 164 smrtna slučaja. Ja ne mogu tvrditi da su oni umrli od korone, većinom su bile osobe sa komorbiditetima”, ističe dr. Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Obzirom na gustinu naseljenosti i način širenja virusa, tvrdi struka, očekivati je da imamo veći broj smrtnih slučajeva. S druge strane, uvidom u zdravstveno stanje stanovništva TK primjećuju se ozbiljna zdravstvena oboljenja što dovodi do većeg rizika od smrtnog ishoda.

“Najveći broj umrlih je u starosnoj dobi iznad 65 godina života i radi se o osobama koje uz neko osnovno oboljenje imaju i korona virus. Kada su u pitanju komorbiditeti najčešće su to osobe sa kardiovaskularnim bolestima i sa dijabetesom.”, tvrdi  Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Iako je mlađa populacija manje pogođena pandemijom, nije izuzeta. Zabilježeni su i smrtni ishodi osoba mlađe životne dobi koji nisu imali komorbiditete, što govori da virus ne bira.

“Najstrašniji podatak je da smo u proteklih sedam dana imali osobe mlađe životne dobi koji jesu ili nisu imali komorbiditete ali to samo ukazuje na činjenicu da virus ne poznajemo, ne možemo sa sigurnošću tvrditi kakvu kliničku sliku, simptome i kakav završetak će virus proizvesti kod određene osobe.”, ističe Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Pacijenti se često tek nakon nekoliko dana od pojave prvih simptoma i usljed pogoršanja zdravstvenog stanja obrate ljekaru a tada često bude neophodna hospitalizacija. Iz tog razloga struka poziva na  što raniji kontakt s ljekarom kako bi se na vrijeme utvrdila potrebna terapija i izbjegle teže posljedice.

POSLJEDNJE DODANO