23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Naredne sedmice bi trebalo biti poznato ime mandatara za sastav Vlade TK

Tuzlanski kanton (TK) bi već početkom naredne sedmice trebao dobiti mandatara za sastav nove kantonalne Vlade, saznaje Faktor u Kantonalnom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) TK.

Općinski i gradski odbori SDA imaju rok do ponedjeljka da predaju svoje prijedloge, odnosno imena kandidata za mandatara nove Vlade TK, a nakon toga će zasjedati Kadrovska komisija stranke, a potom i Izvršni odbor koji donosi konačnu odluku, saznaje Faktor.

Podsjećamo, skupštinsku većinu u TK čini 13 zastupnika SDA, četiri Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koja sada djeluju kao nezavisni. Također, SDA je potpisala sporazum sa Socijaldemokratama (SD) Bosne i Hercegovine koji imaju jednog, a DF sa Strankom za BiH (SBiH) koja ima dva zastupnika.

Iz više izvora unutar stranaka vladajuće koalicije, saznajemo da je postignut načelni dogovor o podjeli pozicija u 12 ministarstava Vlade TK.

 

Pored funkcije premijera, SDA će pripasti i osam ministarstava s tim da će oni, najvjerovatnije, dio svoje kvote prepustiti svojim partnerima iz SDBiH. DF-u pripadaju četiri ministarstva u Vladi TK, a moguće je da oni svoj dio kvote prepuste partnerima iz SBiH. Konkretni dogovori o ovom pitanjima, kako saznajemo, uslijedit će nakon izbora mandatara, a tada će početi i pregovori o resorima.

RTV Slon/ tuzlainfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA