18 C
Tuzla
13.06.2024.

Naša stranka: Građani TK su izgubili povjerenje u policiju, tražimo preuzimanje odgovornosti premijera i ministra MUP-a

Povodom narušene sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu reagovali su iz Kantonalnog odbora Naše stranke TK, a saopštenje prenosimo u cjelosti:

”Strašni zločin višestrukog ubistva u Gradačcu čiji je izvršilac policiji poznatog nasilnika, ranjavanje nastavnika u Lukavcu koji je počinio učenik koji je prethodno u više navrata otvoreno upućivao prijetnje nastavnom osoblju, te nedovoljna angažiranost oko pronalaska tijela stradalog mladića u Gradačcu su više nego dovoljne, potresne činjenice iz kojih se može zaključiti da policijske strukture trenutno ne mogu adekvatno vršiti ulogu i garantovati sigurnost građana Tuzlanskog kantona na odgovarajućem nivou.

Izvještaji MUP TK u kojima se kroz statističke podatke konstantno prikazuje manji broj krivičnih djela, pored očiju građana koji svjedoče sve većem nasilju i kriminalnim aktivnostima, govori da su građani izgubili povjerenje prema policijskim organima i nisu spremni da prijavljuju krivična djela. Politika aktualnog ministra MUP-a TK-a i Vlade TK, prioritetno usmjerena na nabavku skupih oklopnih transportera, pokazala se totalno pogrešnom. Posebno ako imamo u vidu činjenicu da iz lokalnih policijskih uprava tvrde kako nemaju neka od osnovnih sredstava i opreme za djelovanje u cilju zaštite građana i lične zaštite.

U skladu sa navdenim, te imajući u vidi opravdano nezadovoljstvo i strah građana za svoju sigurnost, tražimo od premijera Vlade TK  i ministra MUP-a TK da konačno shvate značaj i odgovornost funkcija koje obavljaju, preuzmu krivicu zbog teških propusta i povuku se sa svojih pozicija, odnosno da svoje mandate i ostavke upute na odlučivanje prema Skupštini TK. Također, tražimo smjenu policijskog komesara MUP-a TK i komandira PS Gradačac”, poručuju iz NS TK.

Vezane vijesti

TUZLA