10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Naša stranka: Presudu Mladiću iskoristiti za suočavanje s prošlošću

Potvrđivanje prvostepene presude Ratku Mladiću je siguran korak u svjetliju budućnost regije. Pozivamo sve, a pogotovo politička rukovodstva vladajućih partija u Srbiji i Republici Srpskoj da presudu prihvate i da je iskoriste u cilju suočavanja s prošlošću i odvažnog rada na pomirenju.

Ako se to ne desi, ova presuda mora biti snažan alat u rukama međunarodne zajednice da se otvoreno i beskompromisno suprotstavi politikama koje žele graditi društvo na tekovinama ratnih zločina koje uključuju i genocid.

Nema sumnje da se sad, uz konačnu, punomoćnu presudu Ratku Mladiću otvoreno može govoriti kako je i vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske u ratu bilo ratnozločinačko i kad je riječ o prošlosti ne odstupati ni pedlja od tog stava, a kad je riječ o budućnosti ne pristajati ni na šta što će tu budućnost kontaminirati nedjelima koja su počinila pomenuta rukovodstva.

Sve to, naravno, treba raditi uz punu svijest o pojedinačnoj odgovornosti osuđenih i nikad ni na koji način ne prebacivati krivicu na cjelokupan narod.

To su načela kojima će se Naša stranka voditi u svom političkom djelovanje kad je u pitanju odnos prema proteklom ratu koji kao političari najvećim dijelom moramo graditi na presudama Suda u Haagu koje itekako imaju posljedice na izgradnju društava za koja smo odgovorni, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Vezane vijesti

TUZLA