-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Nastavak akcije kodnog naziva “Veslo”

Koordiniranom akcijom Tužiteljstva BiH i SIPA u suradnji sa partnerskim institucijama Srbije, lišeni su slobode osumnjičeni za organizirano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u suradnji sa policijskim djelatnicima MUP-a RS i asistenciju OSA BiH, na području Bratunca, lišili su slobode dvojicu osumnjičenih.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne skupine za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili kazneno djelo -Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo”, pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja R Srbije, sudjelovali u planiranju, organiziranju i realiziranju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije R Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BIH, u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prijevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva “Veslo”,  Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu provode u saradnji sa policijskim djelatnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije.

Do sad je tijekom rada na predmetu “Veslo”, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije lišeno slobode ukupno 18 osumnjičenih pripadnika skupine za organizirani kriminal, koji se sumnjiče da su organizirali i sudjelovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski Centar Jugoistočne Europe-SELEC

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužitelj odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu.


Vezane vijesti

TUZLA