23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Nastavak aktivnosti na izgradnji Roditeljske kuće

Na sastanku menadžmenta UKC Tuzla i predstavnika Udruženja “Srce za djecu” razgovaralo se o nastavku aktivnosti oko izgradnje Roditeljske kuće, koji su bili usporeni zbog epidemije Covid 19.

Prema informacijama investitora Udruženja djece oboljele od raka “Srce za djecu”, prva tranša sredstva od donatora je stigla. U toku je izrada glavne projektne dokumentacije i ulazi se u proces dobijanja građevinske dozvole za početak radova. Planirano je da se izradi plan građenja kako bi se nesmetano mogao odvijati rad sa pacijentima unutar UKC Tuzla, a posebno Klinike za dječije bolesti. Prema riječima Fikreta Kubata, predsjednika Udruženja plan investitora je da radovi na objektu Roditeljske kuće budu započeti u narednih mjesec dana, a naredne godine svi radovi bi trebali biti okončani.

Izrazivši zadovoljstvo zbog nastavka aktivnosti na izgradnji Roditeljske kuće, direktor, prof. dr. Vahid Jusufović goste je upoznao sa planovima proširenja Odjeljenja dječije hematologije i onkologije. Također, direktor Jusufović je naglasio da se planira i stručna edukacija osoblja, a sve u cilju što bolje i kvalitetnije brige za djecu oboljelu od malignih oboljenja.

Predstavnici Udruženja “Srce za djecu” su najavili aktivno učešće u svim daljnjim aktivnostima kako na poboljšanju uslova boravka djece i roditelja tokom bolničkog liječenja, tako i na edukaciji osoblja Odjeljenja za hematologiju i onkologije Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.
Izgradnjom Roditeljske kuće bi se smanjili troškovi porodicama oboljele djece, a što je još bitnije, omogućio bi se boravak oboljele djece sa njihovim porodicama, što sigurno ima veliki značaj s obzirom o kojoj kategoriji pacijenata se radi. Planirano je da radovi na izgradnji Roditeljske kuće budu zavrženi polovinom 2021. godine.

Vezane vijesti

TUZLA