-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Nastavljeni radovi na cesti Priboj – Sapna, rekonstrukcija ceste i izgradnja trotoara

Radne mašine na regionalnoj cesti R456 Priboj – Sapna ponovo su na terenu. U narednih 90 dana trebala bi biti rekonstruisana dionica puta od 1.260 metara od same granice Tuzlanskog kantona sa manjim bh. entitetom prema naselju Sapna.

”Ugovor o rekonstrukciji je potpisan još u septembru prošle godine, ali zbog određenih problema u samoj projektnoj dokumentaciji, zbog toga što je projekat rađen 2010. godine, naišli smo na određene probleme koje smo uspjeli riješiti tokom ove godine i danas nastavljamo radove. Vrijednost projekta je oko 865 hiljada KM”, kaže Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Osim same rekonstrukcije ceste, bit će izvršena i izgradnja trotoara. U posljednje četiri godine u rekonstrukciju regionalnog puta Priboj – Sapna uloženo je oko šest miliona KM.

”Ovo je jedanaesti projekat koji se radi za 2019. godinu i kada se završi mi ćemo zaokružiti sve zaostale radove koje smo imali iz prethodnog perioda. Što se tiče budućnosti, za 2020. godinu ostalo nam je još osam projekata, kreditna sredstva smo završili, tako da smo zadovoljni radom Direkcije i da ćemo imati veliki procenat izrade i realizacije projekata iz sva tri lota, 2019., 2020. i kreditna sredstva”, navodi Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Investitori vjeruju da će ova dionica puta biti završena u planiranom roku. Kada su u pitanju regionalne ceste, još je nekoliko kilometara makadamskog puta, no u resornom ministarstvu kažu da će pronaći sredstva i za asfaltiranje tih puteva.

”Mislim da nam je ostalo još 15-tak kilometara, najviše od Previla prema Humcima i još jedna dionica. Mi gledamo da svake godine u plan ubacimo kilometar do kilometar i po”, kaže Buševac.

U ovoj godini također je izvršena sanacija dijelova regionalne ceste Priboj – Sapna na mjestima koja su bila ugrožena klizištem.

Početkom septembra počeli su i radovi na putu Priboj – Teočak, najveći projekat Direkcije regionalnih cesta TK u ovoj godini. Vrijednost radova je 1,6 miliona KM i trebali bi biti završeni krajem godine.

Vezane vijesti

TUZLA