11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Negativna statistika u oblasti nasilja nad ženama u BiH

Kako je saopćeno iz KULT-a, u Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.

– Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu – saopćeno je.

Danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće.

– Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50 posto. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47 posto – navodi se.

Iz Instituta su saopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo. Dodali su da nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju cijeli ostatak svog života.

Vezane vijesti

TUZLA