16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Ni ove godine neće biti ukopa ekshumiranih žrtava rata u Bratuncu

Preživjele žrtve rata s područja općine Bratunac ovih dana prisjećaju se šehida i nevino ubijenih žrtava rata obilazeći mjesta stradanja iz perioda 1992. godine. Protokol obilaska je isti kao i prethodnih godina, s tim da zbog epidemije virusa COVID 19 neće biti ukopa ekshumiranih žrtava u šehidskom mezari „Veljaci“ ali će biti upriličen prigodan vjerski program. Program će biti sproveden u skladu s epidemiološkim mjerama.

Predsjednica Udruženja „Žena Podrinja“ Bratunac Šuhra Sinanović kazala je Feni da svake godine 11. maja obilježavaju stradanje Bošnjaka u Bratuncu.

– Obišli smo Hranču i Glogovu gdje je strijeljano 65 civila. Obišli smo mjesto Suha i masovnu grobnicu odakle su slike obišle cijeli svijet. U toj grobnici je ekshumirano 38 tijela, od toga osmero djece, 20 žena i deset muškaraca. Obišli smo i stadion, fiskulturnu salu u školi, kao i Ljubovijski most – rekla je Sinanović.

Prema njenim riječima za sutra je planirano u 12 sati polaganje cvijeća u šehidskom mezarju „Veljaci“ i bit će proučen Jasin i hatma za šehide.

Prvi put preživjele žrtve rata obillježavaju mjesta stradanja pred praznik Bajram.

-Ove godine bi trebala biti petnaesta kolektivna dženaza u Bratuncu, a prvi dan Bajrama ćemo posjetiti mjesto stradanja u Biljači. Mi ne posustajemo, naših najmilijih sjetićemo se i na dan Bajrama. Nama je teško živjeti bez njih, a pogotovo je teško kad ih nema da čestitaju Bajram. Mi ćemo uzdignute glave obilježiti mjesto stradanja u Biljači prvi dan Bajrama, a s obilježavanjem ćemo nastaviti i drugi dan Bajrama kada se obilježava Dan šehida. Dan šehida će biti obilježen u mezarju „Veljaci“ i Memorijalnom centru Potočari – istakala je Sinanović.

Šuhra Sinanović iz Bratunca u genocidu u Srebrenici izgubila je 23 člana uže porodice od kojih se njih osam još vode kao nestali. Sa preživjelim žrtvama rata mjesta stratiša gdje su ubijani Bošnjaci bio je prisutan i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Inače, u Memorijalnom centru “Veljaci“ u Bratuncu dosad je ukopano 304 žrtave iz proteklog rata.

Vezane vijesti

TUZLA