5 C
Tuzla
27.02.2024.

Nije podržana hitna procedura izmjena Izbornog zakona BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine BiH Nenad Nešić (DNS) pojasnio je na današnjoj sjednici Doma da bi njegov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH omogućio da mandati pripadaju političkim partijama na čijim su listama osvojeni, kako bi bila spriječena trgovina mandatima.

Istakao je da je posebno u Narodnoj skupštini RS prisutna pojava da oni koji osvoje mandat na politici i programu jedne stranke završe u nekoj drugoj, ili osnuju novu.

– Trebalo bi da oni koji osvoje mandat na listi neke stranke taj mandat imaju dok su njeni članovi, a ako iz nje istupe ili budu izbačeni mandat pripada stranci. Svima koji smatraju da mandat mogu osvojiti bez političke stranke ostaje mogućnost da se kandidiraju kao nezavisni kandidati – pojasnio je Nešić.

Poslanik Nikola Lovrinović (HDZBiH) rekao je da bi taj prijedlog trebala razmatrati Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva te da ne podržava zahtjev da on bude razmatran po hitnom postupku.

Poslanica Alma Čolo (SDA) naglasila je da se radi o delikatnom pitanju koje ne bi trebalo razmatrati po hitnom postupku, obzirom da u izbornom zakonodavstvu postoje poluotvorene kandidatske liste čime birači utiču na izbor određenog kandidata.

Poslanica Snježana Novaković-Bursać (SNSD) smatra da je Izborni zakon prezahtjevna materija da bi bio mijenjan po hitnom postupku, iako protiv konkretnog rješenja koje je predloženo SNSD nema ništa.

Nije usvojen zahtjev poslanika Nešića da Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnoj proceduri, već će biti razmatran u redovnoj proceduri.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA