Nikad gora godina za pčelare, iz 30 košnica samo 50 kilograma meda

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ova godina, kao i prethodne dvije, za pčelare je bila loša. Nagle promjene temperature uticale su da i ove godine prinosi meda budu loši, pa se pčelari samo nadaju da će naredna godina biti bolja.

Dženana Pirić iz Tuzle dugogodišnja je pčelarka. Osim samog meda, ona i muž pripremaju i ostale pčelinje proizvode, poput polena, propolisa, matične mliječi, a sakupljaju i rojeve pčela. Nije im strana ni prerada ljekobilja koje sakupljaju na planini Konjuh. Članovi ove porodice su vrsni pčelari, što je znano ne samo u Tuzli i TK, nego i šire, međutim, posljednjih godina su slabi prinosi meda.

”Ova godina je još gora od prošle godine, treća godina slabo skroz meda. Što kažu pčelari, na pozitivnoj smo nuli. Pa valjda, bit će bolje iduće godine”, ističe Dženana.

Tome se nada i Mubera Isabegović, također dugogodišnja pčelarka, koja ne pamti lošiju godinu od ove.

”Pčelarim preko 22 godine, ja a i mnogo stariji od mene nismo doživjeli ovako lošu godinu. Ja od svojih 30 košnica nisam imala ni 50 kilograma meda. Bilo je negdje na mikro lokacijama, tako da su neki pčelari uspjeli i izvaditi nešto od pčelinjih proizvoda, ali je sve to loše”, navodi Mubera.

Dženana i muž su med prodali u rekordnom roku, kao i većina pčelara. To znači da ga na našem tržištu već nema dovoljno, ali pčelari nude druge pčelinje proizvode.

”Pošto sam ja med prodala, sve u roku za mjesec dana, jer je bila slaba godina, mogu kod mene kupiti smjese od meda i propolisa, matične mliječi, ljekobilja, sirupa, tinktura, polena. Meda znači nema”, rekla je Dženana.

Koliko su posljednje godine loše za pčelare ilustruje i činjenica da sve više pčelari spajaju košnice, kako bi imali manje troškove.

”Pa od stotinu košnica naprave 70 ili 60, zato što ne mogu izdvajati tolika sredstva za hranu, liječenje i ostalo, onda možete misliti kakva je to situacija. Međutim, jako je neozbiljno od naše vlasti što ne prepoznaje šta je to pčela. Oni pčelu gledaju kroz med, kao vi ste profitabilni, prodajete med. Mi pčelu ne gledamo tako, gledamo je kao oprašivača, ono što nam svima vrijedi, a ne samo pčelaru”, kaže Mubera.

Pčelari se okupljaju na sajmovima kako bi prezentovali ono što imaju, jer to nije samo med, već i ostali proizvodi, a čemu su nedavno mogli svjedočiti i građani Tuzle, kada je na Trgu slobode organizovan Sajam pčelarstva.

”Mi smo većinom po sajmovima u TK, stignemo do Mostara. Išli smo prije i u Hrvatsku, Srbiju, sad smo na našem kantonu uglavnom. Proda se na našim sajmovima”, naglašava Dženana.

Cijene meda, uprkos njegovom manjku uglavnom su iste kao i prošle godine, a pčelari se nadaju da će naredna godina biti povoljnija, te izražavaju nadu da će podrška nadležnih institucija biti veća i adekvatnija.