23 C
Tuzla
22.05.2022.

Nikšić: Sankcije bitan korak ka zaštiti stabilnosti BiH

Sankcije koje je Velika Britanija izrekla Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović bitan su korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana. Zahvalan sam prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli, navodi u saopćenju Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

”Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Evropska unija, ali i da Visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Dejtonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista.

Izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države.
Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija.

Reakcija na sinhronizovano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna. Reakcija mora doći odmah. Evropa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini.

Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU.
SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i Visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno”, stoji u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO