15 C
Tuzla
23.02.2024.

Ništa od obećanja: Uposlenici RTV Slon se vakcinisali u Srbiji

Pored svih naših molbi i nastojanja da se vakcinišemo u našoj zemlji, da budemo prepoznati kao bitne karike u društvu koje su imale važnu ulogu u samoj borbi protiv pandemije, priliku za to nismo dobili. Čekali smo, upućivali pozive, dobijali obećanja sa različitih nivoa vlasti, pregovarali sa kantonalnom Vladom i od svega toga ostala su samo lažna obećanja.

Iako smo terenski radnici koji su 24 sata na terenu sa velikim brojem kontakata, gdje smo hodajući izvor zaraze, zanemareno je sve ono što smo radili tokom ove dvije godine koliko traje pandemija sve je to stavljeno na stranu, a vakcinacija je neka nama nedostižna priča nažalost, kaže Albina Vicković, direktorica Službe marketinga i promocije RTV Slon Tuzla.

 

Nedostižna, no samo u našoj zemlji, u kojoj radimo i za koju radimo. U susjednoj Srbiji, medijski radnici vakcinisani su među prioritetima. Svjesni važnosti vakcinacije u očuvanju zdravlja svih nas ali i naših porodica uputili smo se do susjedne Srbije i zahvaljujući Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača i njenom direktoru, doktoru Aleksandru Jokiću kojem smo se obratili za pomoć, osigurana je imunizacija svih uposlenika RTV SLON vakcinom proizvođača Pfizer. Dočekani smo širom otvorenih vrata kao i brojni drugi građani naše zemlje koji nisu mogli čekati da u zdravstvenoj ustanovi gdje se liječe i plaćaju zdravstveno osiguranje dođu na red za vakcinu.

 

 

 

Za četiri posljednja dana mi smo vakcinisali oko 2,5 hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine te pozivam ovim putem sve građane koji su zainteresovani da dođu u naš grad jer smo mi pogranično mjesto, blizu, da dođu kod nas da se vakcinišu, navodi dr. Branka Krasavac, direktorica Doma zdravlja Loznica.

Ono za šta naš kanton nije mogao postići dogovor proteklih nekoliko mjeseci, naši poslovni partneri i zdravstvene ustanove u susjednoj zemlji su uspjeli u nekoliko sati.

U samo 24 sata od naše inicijative preko doktora Aleksandra Jokića i partnera Banje koviljače do doktora Branka Vujkovića i ministra Zlatibora Lončara završili smo ovu za nas veoma važnu priču i stigli do momenta da možemo reći od danas imamo veze koje život znače, ističe Vicković.

Mi smo ujedno i posljednji veći medijski kolektiv koji djeluje na području našeg grada i kantona koji se vakcinisao u Srbiji, odakle ističu da brojni građani kako naše tako i drugih okolnih zemalja često dolaze i nenajavljeni. Nastoje da nikoga ne vrate iz zdravstvene ustanove bez izvršene vakcinacije, no kako bi organizacija proticala bez problema, pozivaju na raniju najavu dolaska. Dobrom organizovanošću uspijevaju uporedo imunizirati i svoje stanovništvo ali i susjede. Odgovoriti na izazove pandemije i prevazići probleme koje uzrokuje možemo samo zajedničkim snagama, poručili su naši domaćini.

Jako je važno pokazati regionalnu solidarnost u ovim danima jer ćemo samo tako podići jedan pravi regionalni imunološki bedem i zajedno pobijediti pandemiju. Srbija je omogućila da se svi građani koju su zainteresovani vakcinišu svim vrstama vakcina. Vjerujem da će odziv biti i u danima pred nama odličan i da ćemo zajedno ispratiti koronu, poručuje  dr. Branko Vujković, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Na području našeg kantona novinarskom djelatnošću se bavi tek oko 300 radnika koji na listi prioriteta za vakcinaciju nisu svrstani čak ni u ostale. Pojedini kantoni na području Federacije su uvrstili medijske radnike na listu prioriteta no u u Tuzlanskom kantonu nemaju tu namjeru. Sudeći po broju vakcinisanih medijskih radnika sa TK u Srbiji, to u suštini, više nije ni potrebno.  I tako su, po ko zna koji put, u igri prebacivanja odgovornosti sa federalnog na kantonalni nivo i obrnuto, i Krizni štab TK, i Ministarstvo zdravstva TK i Vlada TK pokazali da se u pitanje vakcinacije građanstva i u svoj posao  neće miješati. Ali hoće datu riječ pogaziti,  jer obećanje je ludom radovanje.

Vezane vijesti

TUZLA