25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Njemačka ekonomija zabilježila pad od 9,7 posto u drugom kvartalu

Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, opala je neznatno manje nego što je prvobitno procijenjeno tokom drugog kvartala, javila je u utorak njemačka državna statistička agencija – iako je pad od 9,7 posto još najteži otkako Njemačka vodi takve statistike.

Savezni zavod za statistiku revidirao je smanjenje ekonomskih prihoda s 10,1 posto prvobitno prijavljeno krajem jula.

Uprkos reviziji, to je ostao daleko najveći pad u 50 godina u kojima se bilježe brojke BDP-a – bez problema nadmašujući pad od 4,7 posto u prvom kvartalu 2009. tokom globalne finansijske krize.

Njemački ekonomski pad jedan je od manje dramatičnih u drugom kvartalu među vodećim evropskim ekonomijama zbog restriktivnih mjera radi suzbijanja širenja koronavirusa. Francuska, Italija, Španija i Britanija zabilježile su dvocifreni pad vrijednosti svojih ekonomija.

Kriza je uništila posvećenost njemačke vlade održavanju izbalansiranog budžeta, koji je dugo predmet ponosa te zemlje. Nakon višegodišnje ravnoteže, vlada je pozajmila milijarde eura za finansiranje paketa spasa i stimuliranja ekonomije i za pokriće pada poreskih prihoda.

Statistički zavod također je objavio u utorak da su njemačke vlasti potrošile 51,6 milijardi eura više nego što su uzele u prvoj polovini godine. To je rezultiralo budžetskim deficitom ravnim 3,2 posto godišnjeg njemačkog BDP-a, u poređenju sa suficitom od 2,7 posto u prošloj godini.

Zavod je upozorio da se “samo limitirani zaključci” mogu izvući iz te brojke za njemačku ekonomiju na kraju godine, prenosi Associated Press.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA