17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Noć teatra BiH obilježit će 17 učesnika s 27 programskih sadržaja

Noć teatra BiH ove godine bit će obilježena u 12 gradova a u njoj će učestvovati 17 učesnika s 27 programskih sadržaja.

– Noć teatra se po tradiciji održava treće subote u mjesecu novembru i ove godine je to 19. novembra. Dakle, sutra se otvaraju vrata kulturnih ustanova širom BiH u oba entiteta, što nam je posebno drago i time pokazujemo da kultura spaja oba entiteta i drži BiH cjelovitu – kazala je na konferenciji za novinare u mostarskom Narodnom pozorištu koordinatorica Noći teatra BiH Merima Handanović.

Dodala je kako je ovo 13. put da se Noć teatra održava u BiH te da je organizator te manifestacije za našu zemlju Bosansko narodno pozorište Zenica.

– Misija noći teatra jeste da se upozna pozorište iz druge vizure, dakle da se upozna sam nastanak i proces rada na predstavi i da se otvore vrata svih kulturnih ustanova, ne samo pozorišta, iako pozorište i pozorišne predstave predstavljaju primat aktivnosti Noći teatra. Centralni program manifestacije ove godine se organizuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a što je već i tradicija 13 godina, gdje će biti izvedena predstava “Tri dana”. Uz to, bit će upriličena i objava konkursa za najbolji dramski tekst. Mi u noći tetara želimo pokazati da afirmišemo domaće bh. dramske autore i dramsku književnost koja nastaje u BiH – poručila je Handanović.

Izvršni producent Noći teatra BiH Denis Krdžalić kazao je kako je ove godine 17 učesnika pripremilo 27 programskih aktivnosti među kojima je najviše pozorišnih predstava, njih 12, iako, kako kaže, ni drugi programski sadržaji nisu beznačajni.

– Svi zajedno imaju svrhu da slave scensku i pozorišnu umjetnost. Bit će to šarolik i bogat program na teritoriji kompletne BiH i pozivamo sve gledaoce da učestvuju i podrže Noć teatra i ove godine – naglasio je Krdžalić.

U Noći teatra BiH, između ostalih, sudjelovat će i teatarske kuće iz Mostara, i to Narodno pozorište izvedbom predstave “Zbogom Kalifornijo”, Hrvatsko narodno kazalište predstavom “Zid”, koje će biti odigrane sutra u 20 sati, te Mostarski teatar mladih Forumom dramskog pisca i izvedbom predstave “Maslinova grana”.

– Jutarnji program Foruma dramskog pisca je posvećen scenarijima autorskih projekata jer ove godine ide u štampu jedna knjiga u kojoj je sabrano šest tih scenarija, pa ćemo i to predstaviti, razgovarat ćemo kako nastaje i šta jeste autorski projekt, imat ćemo i otvorenu probu i očekujemo jedan broj srednjoškolaca koji će nam se pridružiti na probi predstave “San o slobodi”, a u 19.30 publici ćemo ponuditi jubilarno, 250. izvođenje predstave “Maslinova grana” koja je također nastala iz istraživačkog procesa – kazao je direktor Mostarskog teatra mladih Sead Đulić.

Osim u Zenici i Mostaru, Noć teatra BiH obilježit će se i u Sarajevu, Kaknju, Travniku, Konjicu, Laktašima, Srebreniku, Zavidovićima, Tuzli, Maglaju i Banjoj Luci.

Vezane vijesti

TUZLA