17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

BKC TK: Počeo rad na koprodukcijskoj predstavi „Ljubav Omera i Merime“

U Bosanskom kulturnom centru TK-a danas je najavljen početak rada na na pripremi pozorišne predstave „Ljubav Omera i Merime“ zasnovane na motivima balade „Smrt Omera i Merime“.

Projekat realizuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem „Mladi Tuzle“.

U predstavi koja je najavljena na današnjoj press konferenciji igrat će 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle, dok autorstvo scenarija i režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić.

Predstava je koprodukcijski projekat koji je rezultat jednog od 50 potpisanih sporazuma o saradnji između JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i partnera, što su na press konfereneciji posebno istakli prof.dr Mirzeta Hadžić – Suljkić, direktorica Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ koja od nedavno djeluje „pod krovom“ BKC TK i Sead Muminović, direktor JU BKC TK.

-Za neke druge možda nije ali za BKC TK je ovo jedan veliki projekat, tako mu od samog početka pristupamo i zadovoljstvo nam je što smo dio tima koji ga koprudukcijski realizuje. Ovaj projekt je samo segment zajedničkih planova u narednom periodu, čiji će rezultati uskoro biti i vidljivi – istakao je Sead Muminović, direktor JU BKC TK.

Amila Beširović, predsjednica Udruženja „Mladi Tuzle“ i glumica u predstavi je najavila veliko obilježavanje 20. rođendana ovog udruženja koje je svoje djelovanje prije dvije decenije i počelo u BKC TK, gdje će u martu 2024. godine premijerom predstave „Ljubav Omera i Merime“ i nizom drugih aktivnosti obilježiti veliki jubilej.

Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle i reditelj predstave je također istakao važnost koprodukcije na ovakvim projektima.

-Ne postoje produkcije koje ovako veliku predstavu mogu iznijeti same, ne samo kod nas nego tako i u razvijenim evropskim zemljama funkcioniše menadžment u kulturi. Nama je spas ovakva vrsta partnerstva koja će siguran sam dati željene rezultate – rekao je Adnan Mujkić, ističući da će ovo biti 101 premijera koju realizuje Pozorište mladih Tuzle.

Predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Zadovoljstvo što su dio ove predstave na press konferneciju su istakli Remira Osmanović, glumica Narodnog pozorišta Tuzla i glumica u predstavi, te mladi glumci ponikli u Pozorištu mladih Tuzle Kemal Fazlić, glumac u ulozi „Omera“ i Zerina Mujkić, glumica Pozorišta mladih Tuzle, u ulozi „Merime“.

Pored Kemala Fazlića, Zerine Mujkić i Remire Osmanović u predstavi još igraju: Amila Beširović, Ajla Mušanović, Muhamed Delić, Melisa Smajić, Mirza Mujagić, Adi Atlić, Ermin Suljkić, Iris Stuhli, Lejla Lamija Mešanović, Tatjana Aćimović i Dalal Dea Stolica.

Scenografiju potpisuje Amra Dedić, kostimografiju Edina Topčagić, Muziki i songove Anela Huremović – Bošnajković, a koreografiju: Ajla Mušanović.

Premijera predstave zakazana je za 3. marta 2024. godine na sceni BKC TK u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA