11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Normalizovan rad Covid odjela nakon požara, uzrok još uvijek nepoznat

Istraga na slučaju jučerašnjeg požara u Covid odjelu Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla  prilikom kojeg je smrtno stradala 52-ogodišnja žena iz Kalesije se nastavlja. Istražitelji PU Tuzla su blagovremeno obavili uviđaj, no tačan uzrok požara još uvijek nije okriven. Sam postupak istražnih radnji bio je otežan budući da se radi o Covid odjelu i ograničen je broj osoba koje se mogu nalaziti unutar prostorija, navode iz Tužilaštva TK.

Uz istražitelje, na mjestu događaja bio je i inspektor protivpožarne zaštite. U toku su saslušanja više osoba u svojstvu svjedoka, također pribavlja se sva potrebna relevantna medicinska dokumentacija vezano za pacijenticu ali i dokumentacija iz Klinike o protokolu i načinu postupanja sa samim pacijentima, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Po izbijanju požara, svi ostali pacijenti osim stradale žene koja je preminula odmah,  izmješteni su na sigurno. Iz UKC-a ističu da trenutno i Covid bolnica i respiracijski centar rade bez problema te da je kontinuiran dotok kisika.  Brzom reakcijom, spriječili su veću materijalnu štetu u prostorijama.

Niti je ko od pacijenata ugrožen, niti je povrijeđen, mi smo uspjeli da to u nekoliko sati sve ponovo dovedemo u funkciju, izbjegnuta je veća materijalna šteta pravovremenom reakcijom osoblja i Vatrogasne jedinice. Mi imamo samo jednu sobu sa tri kreveta koja trenutno nije u funkciji, nakon uviđaja tehnička služba će pristupiti renoviranju te prostorije, ona nije mnogo uništena, treba je očistiti, okrečiti i ponovo će i ta tri kreveta biti u funkciji, navodi Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

U Tužilaštvu još uvijek čekaju izvještaj inspektora protivpožarne zaštite i policijske uprave, nakon čega će moći govoriti o samim uzrocima požara i uzročno-posljedičnoj vezi koja je dovela do smrti žene.

Vezane vijesti

TUZLA