10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Nova UNDP-ova platforma BOOST za rješavanje izazova Covid-19 pandemije

U cilju rješavanja dugoročnih efekata Covid-19, UNDP za Evropu i Centralnu Aziju pokreće regionalni program za ubrzanje inovacija s društvenim efektima pod nazivom “BOOST”. Kroz program se osigurava podrška za nova rješenja u regiji u oblastima digitalizacije, ekonomije i zdravstva.

– Pandemija Covid-19 predstavlja nezapamćeni izazov. Premda nam njeni efekti nisu još u cijelosti poznati, pandemija neminovno mijenja budućnost rada, ekonomije, upravljanja i zdravlja i ozbiljno pogađa sve oblasti razvoja. Naša nova platforma osmišljena je s ciljem unapređenja i proširenja efikasnih lokalnih rješenja – ističe direktor istanbulskog regionalnog centra UNDP-ovog Regionalnog biroa za Evropu i Centralnu Aziju Gerd Trogemann.

BOOST planira objaviti niz izazova (poziva za podnošenje projekata/rješenja) po razvojnim pitanjima u vezi s digitalizacijom, ekonomijom i blagostanjem, uz poziv za inovativna rješenja od subjekata iz privatnog sektora, istraživačkih instituta, akademske zajednice i organizacija civilnog društva u regiji Evrope i Centralne Azije. Kandidati se mogu prijaviti na jedan ili više izazova do sredine septembra.

Za pobjedničke timove osigurava se pristup mreži kolega, finansijera i stručnjaka uz podršku UNDP-a, te učešće u intenzivnom šestomjesečnom online programu ubrzanja osmišljenom u cilju pripreme za implementaciju predloženih rješenja. Program uključuje i radionice i individualne mentorske sesije pod palicom iskusnih profesionalca iz oblasti poslovanja, medicinske, socijalne i digitalne tehnologije te stručnjaka koji se bave uticajima.

BOOST je zajednička inicijativa UNDP-a, Ministarstva finansija Slovačke, Ministarstva vanjskih poslova Poljske i “Koc Holdinga”. UNDP i partneri dodatno će podržati skalabilnost efikasnih i održivih rješenja u čitavoj regiji Evrope i Centralne Azije, saopćeno je iz UNDP-a.

Vezane vijesti

TUZLA