0.5 C
Tuzla
03.12.2023.

Nova usluga JKP Komunalac: Čišćenje i održavanje dimnjaka

Građani Tuzle od ove godine imaju novu uslugu u sklopu Javnog komunalnog preduzeća koja može utjecati na smanjenje zagađenosti i drugih problema u sezoni grijanja. Dimnjačarska služba sprovodi čišćenje i održavanje dimovodnih objekata i peći kod fizičkih i pravnih lica kojima je potrebna takva vrsta usluge.

“Mi smo u maju ove godine ponudili građanima novu uslugu u našem preduzeću a to je održavanje dimovodnih objekata peći kako bi na neki način smanjili to zagađenje koje se u zimskom periodu pojavljuje. Građani sami sebi čiste dimnjake, peći, dolazi do određenih problema nezgoda, požara, intervencije vatrogasaca.”, kaže Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“.

U grijnoj sezoni, povećava se broj požara i intervencija vatrogasaca. Požar dimnjaka je zapravo zapaljenje čađa koje se nalaze u samom dimovodnom kanalu. Ovaj problem se može brzo kontrolisati ako je dimnjak dobro konstrukcijski izgrađen, tvrde iz Vatrogasne jedinice.

“Vrlo često dolazimo u situaciju gdje je taj dimovodni kanal loše odrađen konstrukcijski tako da u prostor  propušta određene iskre odnosno povećava svoju temperaturu odnosno dolazi do samog pucanja tog dimnjaka i dolazi do prenosa požara iz dimovodnog kanala da li na konstrukciju krova odnosno međuspratnu kostrukciju kod starijih objekata.”, upozorava starješina Vatrogasne jedinice Jasmin Jahić.

Požar dimnjaka je neobičan požar koji može dovesti i do gušenja ukućana ako dođe do pucanja dimnjaka. Prije grijne sezone je bilo potrebno da se dimovodni kanali očiste da bi bilo manje štete u samoj sezoni grijanja. Stoga nadležne službe  apeluju na građane da ako već nisu, nije ni sad kasno da očiste svoje dimnjake da bi ova grijna sezona prošla bez problema.

 

Vezane vijesti

TUZLA