22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Novac za škole “otišao” u Korona zakon

Ove godine za projekte energijske učinkovitosti javnih objekata u Tuzlanskom kantonu nije bilo novaca, jer su preusmjereni na otklanjanje posljedica pandemije kroz tzv. Korona zakon. No, 11 projekata koji su započeti u prošloj godini bit će završeni u ovoj.

“Uglavnom se radi o školama, ima jedna policijska stanica i Skupština TK gdje se realiziraju mjere energijske učinkovitosti na tim objektima. Uglavnom se radi o zamjeni stolarije na tim objektima i izradi toplotne fasade sa izolacijom. S tim da smo mi ove godine imali još jedan projekat za koji smo izvršili već javnu nabavku, a novac dobili s federalnog nivoa. Riječ je o Srednjoškolskom centru u Kalesiji” – rekao je Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK.

Velike planove imalo je i Ministarstvo obrazovanja i nauke, čije je značajne infrastrukturne projekte zaustavila pandemija.

“Mi u prvih sedam mjeseci nismo uspjeli da uložimo gotovo ništa kada su u pitanju kapitalna ulaganja u naše škole, mahom je to infrastruktura” – kazala je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Tek početkom ovog mjeseca izdvojen je dio sredstava kako bi se završio projekat Švicarskog karitasa koji u obnovu škola ulaže oko 400.000 KM, dok Ministarstvo obrazovanja učestvuje sa 40.000, a Ministarstvo prostornog uređenja sa 50.000 KM.

“Tako da smo u prvoj fazi pokušali da se posvetimo prioritetima, kao što je poligon u Stuparima koji je bio poplavljen u junu, zatim Mješovita srednja škola Kalesija koja je prokisla i u kojoj je loša situacija i opet mislim da ta sredstva neće biti dovoljna da se sve završi, ali borit ćemo se i u narednom periodu da vidimo koliko možemo izdvojiti koliko možemo uraditi” – izjavila je ministrica.

Kapitalnih projekata do kraja godine neće biti, ali će pored ovog biti sufinansiran završetak druge faze projekta Pametne škole, koje predviđa utopljavanja škola, zamjenu stolarije, krova i zamijenu postojećih kotlova, kotlovima na pelet ili biomasu.

“Imamo uključeno 18 škola i to je jedna jako lijepa priča i pozitivan korak. Koristimo evropske fondove, na žalost nemamo takvih situacija puno, ali ovo je dobra priča da Tuzlanski kanton ide u tom pravcu. Sve što uradimo u svakoj školi što god da uložimo bitno nam je, nema manje bitnih i više bitnih, ali ima većih prioriteta i manjih prioriteta. Trudit ćemo se da uradimo što je više moguće i ja se istinski nadam da ćemo i salu Osnovne škole Mramor da uključimo u to, ali ništa ne mogu obećati’’ – zaključuje ministrica Brašnjić.

Radi se o 18 osnovnih i srednjih škola sa područja gradova Živinice, Gradačac, Gračanica i Srebrenik, te općina Sapna, Doboj Istok, Čelić, Teočak i Kalesija. U sklopu projekta “Pametne škole” koji je realizovan krajem 2019, “utopljeno” je sedam osnovnih i srednjih škola u kantonu.

Vezane vijesti

TUZLA