22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Novalić: Donijeli smo odluku o transferu sredstava MMF-a nižim nivoima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donijela nekoliko važnih odluka i zaključaka, a jedna od odluka je raspodjela sredstava MMF-a kantonima i općinama u iznosu od 200 miliona KM, te prijedlog zaključka o usklađivanju penzija za 2020. godinu.

Federacija BiH je po skraćenim procedurama i bez ikakvih uvjeta dobila sredstva od MMF-a u iznosu od 400 miliona KM, a od tog iznosa je 50 posto Federaciji, a 50 posto kantonima.

Premijer FBiH Fadil Novalić je na konferenciji za medije nakon sjednice izrazio zadovoljstvo što ponovno učestvuje u radu Vlade nakon dvije sedmice.

Izvijestio je da je Vlada je danas radila punim kapacitetom te kao i uvijek donosila važne odluke, a jedna od tih odluka je i transfer sredstava od MMF-a nižim nivoima vlasti, kantonima i gradovima.

Naveo je da će 30 miliona KM redovnih sredstava iz proračuna, biti utrošeno za projekte gradova i općina, u skladu s postavljenim kriterijima, a jedan od glavnih je bio građevinska dozvola za projekte, prenosi Fena.

– Na naše iznenađenje, pokazalo se da općine baš i nisu toliko spremne, ali smo izdvojili značajna sredstva koja će pomoći ekonomskom oporavku – rekao je Novalić.

Drugo, 200 miliona KM grant sredstava iz MMF-a kantonima, će, kako je rekao, također značajno podruprijeti ekonomiju.

Podsjetio je da je 230 miliona KM tačno jedan posto BDP-a, te očekuje da tih jedan posto u julu i augustu ili zaustavi propadanje BDP-a, a koji je ipak zaustavljen, ili da bude vidljiv napredak, ka plusu.

Napomenuo je da u naredne dvije sedmice, neće biti sjednica Vlade FBiH, nego će raditi Vladini uredi za slučaj nekih hitnih potreba, sjednica Vlade će biti održana telefonskim putem.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je kazala da je jasna politika Vlade, a to je, prepoznati problem manjih prihoda na svim nivoima vlasti i na taj način su raspodijelili sredstva od MMF-a.

– Kriterij za raspodjelu po kantonima i općinama je bio broj stanovnika, s tim da se za dva najmalobrojnija ali i najugroženija kantona napravio izuzetak – istakla je Miličević.

Tako će Unsko-sanski kanton dobiti više od 23 miliona KM, Posavski više od sedam miliona KM, Tuzlanski 38 miliona KM, Zeničko-dobojski 31 milion KM, Bosansko-podrinjski četiri miliona, Srednjobosanski 22 miliona, Hercegovačko-neretvanski 19 miliona, Zapadno-hercegovački osam miliona, Kanton Sarajevo 36 miliona i Kanton 10 sedam miliona KM.

Transfer sredstava je duže trajao jer, kako je pojasnila, zakoni županija su bili vezani za Federalni zakon za ublažavanje ekonomskih posljedica.

– Htjeli smo napraviti vertikalu. Vlada FBiH je prepoznala gospodarske subjekte koji su imali manje ostvareni prihod s doprinosima na najnižu plaće – kazala je i dodala da je podrška bila potrebna i onima s minimalnom platom i naknadama, a sve u skladu s mogućnostima.

Općinama i gradovima će biti raspodijeljeno 30 miliona KM proračunskih sredstava, a kriteriji su bili da se 10 miliona KM linearno podijeli svim općinama i gradovima.

Po 125.000 KM će biti raspodijeljeno svim općina, a 20 miliona podijele po pozivu, odnosno, po projektima.

Vlada je opredijeljena za kapitalne investicije, kao i u prethodne četiri godine,

Miličević je kazala da na taj način, Vlada podupire opredjeljenje Vlade da u ovo vrijeme svih poremećaja, pada investicija, što direktno utiče na BDP, privatne investicije će se sporije oporavljati, ali mi morao podupirati javne investicije.

– Javne investicije su naši infrastrukturni projekti pa samim tim i projekti koje smo mi prepoznali kao prioritete u općinama – naglasila je.

Usvojene odluke će biti objavljene sutra u Službenom listu a odmah potom i raspodjela sredstava koja će se definirati kroz pojedinačne ugovore i obavezu svih korosnika da ta sredstva opravdaju korištenjem.

Vezane vijesti

TUZLA