12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Novalić: Vlada nastoji preko tri zasebna kanala osigurati vakcine za Federaciju BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, odgovarajući na delegatska pitanja tokom današnje sjednice Doma naroda, obrazložio je da se Federacija BiH prvobitno usredsredila na četiri kanala u željenoj nabavci vakcina, od kojih je prvi, američki, odbačen budući da je traženo da proces vodi isključivo država.

U jednom od preostala tri kanala, za nabavku ruskog Sputnjik V cjepiva, Federacija se udružila s Kantonom Sarajevo za zajedničku nabavku, pri čemu je Kanton projekt-menadžer, a Federacija osigurava glavnu finansijsku konstrukciju.

Za drugi kanal, nabavke vakcina Astrazeneca, za šta je bio potreban i ugovor s indijskim premijerom, jer je Indija najmasovniji proizvođač, prošlog četvrtka je otvoren, a sutra se zatvara poziv veletrgovcima.

U trećem kanalu, prema kineskoj kompaniji Sinopharm, predstoji ugovor nakon što je proceduralno završeno pet od šest postavljenih uvjeta.

U svim kanalima, naredni korak je potpisivanje ugovora, kazao je premijer objašnjavajući prethodno da su komunikacije ostvarivane putem ambasada i da je partnerima pritom trebalo objašnjavati poziciju entiteta u kompleksnoj strukturi Bosne i Hercegovine budući da u ovom poslu prepoznaju države kao nivoe.

Federalna vlada se usredsredila na navedena tri kanala, a ostali su otvoreni i kanali za nabavku preko tzv. tercijarnih tržišta, naveo je također premijer.

Na sjednici Doma naroda predstoji predlaganje i usvajanje zaključaka povodom ove tačke dnevnog reda.

Vezane vijesti

TUZLA