15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Novi pomak u kontroli i readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine napravilo je novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla.

S obzorom da najveći broj migranata u BiH dolaze sa područja Pakistana, ministar sigurnosti Selmo Cikotić se među prvim sastancima nakon preuzimanja ove funkcije, susreo sa ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammadom Khalid Rao. Poseban fokus bio je na saradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo sigurnosti BiH obavješteno je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa sa državama koje su izvor migracija.

Na ovaj način stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za readmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA