8 C
Tuzla
25.02.2024.

Novom bušotinom značajno će se poboljšati vodosnabdijevanje mještana MZ Puračić

Jedan od ozbiljnijih komunalnih problema u Puračiću je vodosnabdijevanje. Veliki dio mještana vodu uzima iz svojih bunara ili nema adekvatno riješen problem, a većina vodovoda je upojena na sistem koji vuče vodu kojom se snabdijeva gradska zona u Lukavcu. To je voda koja se pumpa iz GIKIL-a, koja se dodatno plaća, koja osim nameta na cijenu vode koju imaju građani Lukavca ima namet i na pumpanje u visinsku zonu.

U saradnji sa Mjesnom zajednicom detektovana je potencijalna lokacija u naselju Caparde na kojoj je u proteklim danima vršeno istražno bušenje.

„Količine su veće od jednog sekundnog litra što je za izvorište ove vrste sa ove lokacije sasvim solidno. Izvorište će se odmah upojiti u rezervoar tako da će to biti voda bez nameta pumpanja. Puračić ovim praktično stvara uslove da 2/3 svojih potreba namiri iz ovog izvora. Osim što je ova voda puno jeftinija, vrlo je kvalitetna, ima vrlo dobru temperaturu, hladna je i bistra, bez ukusa i mirisa, pitka na licu mjesta. Nadam se da ćemo što prije završiti upajanje u vodovodni sistem“, kazao je ovom prilikom, između ostalog, Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.

Izvođač radova je Papago d.o.o. Lukavac, čiji su predstavnici istakli da se radi o dubinskoj bušotini od 100 metara, gdje je zacijevljeno 88 metara. Trenutno su u fazi crpljenje i testiranje ovog eksploatacionog bunara, a rezultati su, kako su kazali, za sada zadovoljavajući.

U narednim danima radit će se uzorkovanje i analiza vode, radit će se mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza vode.

Enver Štalić, predstavnik Vijeća MZ Puračić, ovom prilikom se zahvalio svima koji su prepoznali problem sa kojim se suočavaju mještani MZ Puračić, Općinskom načelniku na saradnji, te apelovao na mještane da kontrolišu potrošnju vode i naplatu iste.

Vezane vijesti

TUZLA