7 C
Tuzla
02.03.2024.

Obavljena kolektivna dženaza za pet žrtava zločina u Zvorniku

U Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji danas je obavljena dženaza i ukop pet žrtava ratnih zločina počinjenih na području Zvornika 1992 godine.

Predstavnici porodica ubijenih i nestalih iz Zvornika su i danas poslali poruku iz Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji da traže odgovornost za masovne zločine, a ne pojedinačne kako je to do danas procesuirano.

– Do danas je ovdje ukopano 788 žrtava. Ovih pet koje danas kopamo su svoj smiraj trebali pronaći prošle godine, međutim zbog uslova koje nam je nametnula pandemija nismo uspjeli, tako da su ove godine porodice insistirale da to obavimo – izjavio je za Fenu Ahmet Grahić predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik.

Porodice žrtava tragaju za još 448 ubijenih, međutim, Grahić navodi da još nema naznaka gdje bi njihova tijela mogla biti.

– Vrijeme prolazi, izrasle su nove šume, klizišta se pokrenula, čak ni lica koja su uključena u proces traženja nemaju nikakve informacije – izjavio je Grahić tokom današnjeg ukopa.

Aktivistkinja za mir iz organizacije “Žene u crnom” Staša Zajević danas je odala počast žrtvama ubijenim u Zvorniku tokom rata.

– Došle smo da izrazimo saučešće i divljenje za pravednu borbu. U Srbiji je takav teror na medijima od strane režima i onemogućava bilo kakvu informaciju vezanu za istinu, a posebo za istinu i zločine počinjene u naše ime. To je režim čiji su predstavnici bili aktivni sudionici devedesetih, tako da je to veliki problem u moralnom smislu. Mi sa naše ljudske strane radimo ono što možemo i jako nam je važno kako nas dočekuju i primaju te naše geste – izjavila je za Fenu Zajević.

Ukopu pet žrtava zločina u Zvorniku i okolnim naseljima prisustvovali su i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, predstavnici boračkih udruženja, majke Srebrenice, predstavnici Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona.

Ukopani su: Dautović Bahrija (1964), Dautović Idriz (1969), Muratović Avdija (1991), Rahmanović Derviša (1930), Šahmegović Mejruša (1911).

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je 2010. godine pravosnažnu presudu kojom je Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića i Slobodana Ostojića proglasilo krivim, a Mileta Markovića oslobodilo odgovornosti za zločine nad civilima u Zvorniku počinjene 1992. godine.

Pravosnažnom presudom Lazarević je osuđen na devet, Stanojević na sedam, a Ostojić na pet godina zatvora. Ova kazna je 2015. godine zbog pogrešne primjene zakona smanjena, Lazareviću na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, Stanojeviću u trajanju od pet i Ostojiću na tri i po godine.

Lazarević, Stanojević i Ostojić proglašeni su krivima da su kao rezervni policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik i stražari u Sudu za prekršaje i zgradi “Novi izvor” u Zvorniku nečovječno postupali prema nezakonito zatočenim civilima Bošnjacima.

Sud BiH oslobodio je optužbi Ljubu Tomića i Krstu Josića, te Zorana Jankovića i Slobodana Grujića za zločine počinjene na području Zvornika.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA