15 C
Tuzla
23.02.2024.

Obilježen Dan Općine Kalesija 23. maj

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, počelo je obilježavanje 23.maja Dana Općine Kalesija, dana kada je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH.

Cvijeće su položili općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić sa saradnicima, ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef. Mešanović sa svim kalesijskim imamima, predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz rata, predstavnici nevladinih udruženja zatim političke stranke i partije kao i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Nakon toga upriličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena općinska prizanja „Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija“ i „Plaketa sa zlatnim grbom“.

Na današnji dan slavimo najznačajniji datum naše općine u novijoj historiji, historiji koju su napisali najbolji sinovi Kalesije i Bosne i Hercegovine oslobađajući Kalesiju od agresora 23. maja 1992. godine. Zato danas, na ovaj veliki dan, na dvadeset devetu godišnjicu oslobođenja Kalesije, želim u ime svih građana Kalesije, da odam priznanje i dužno poštovanje svim pripadnicima Armije RBiH. Posebno poštovanje i zahvalnost odajem šehidima, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima, ali i svim građanima općine Kalesija. Njihove podvige i ratne zasluge za ovo što danas imamo, nikada ne smijemo zaboraviti, a nove naraštaje moramo stalno podsjećati na to, kazao je u svom referatu predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić.

Načelnik je pozvao sve prisutne da se Bošnjaci i patriote u Kalesiji ujedine te da rade na očuvanju naše općine, ali i domovine Bosne i Hercegovine.

23.maja 1992.godine smo oslobodili našu Kalesiju i danas uživamo u toj slobodi, zahvaljujući našim borcima koji su za ovu slobodu dali svoje živote. Moram vas podsjetiti i dalje moramo voditi računa i čuvati Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga Vas pozivam da se ujedinimo i sačuvamo našu domovinu, kazao je Džafić.

Prisutnima se u ime Vlade TK-a obratio Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja, koji je svim Kalesijcima čestitao Dan općine i naglasio značaj oslobođenja Kalesije.

Oslobođenje Kalesije je imalo izuzetno veliki značaj za šire područje TK-a, jer su 23.maja 1992.godine deblokirane općine Sapna i Teočak, a neprijateljska vojska je spriječena u svom produru prema Tuzli i drugim općinama našeg kantona”, istakao je Ahmetović.

U znak priznanja za naročite zasluge građanima, organizacijama, institucijama i drugim fizičkim i pravnim licima koji su se istakli svojim radom, angažiranjem i rezultatima rada, jačanju i unaprjeđenju razvoja općine Kalesija, u povodu 23. maja – “Dana općine Kalesija” dodjeljena su općinska priznanja:

“Medalju sa zlatnim grbom” dobio je “Lafat Komerc” d.o.o. Kalesija, dok je “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija” uručena Mujkanović Senadu iz Seljublja, Klubu borilačkih vještina „Prison Break“ Hrasno Gornje i Imamović Ibrahimu iz Vukovija Donjih – posthumno, a nagradu je preuzeo njegov unuk Harun Tupajić.

U sklopu obilježavanje ovog datuma u galeriji BKC-a “Alija Izetbegović” otvorena je i izložba slika mladih umjetnika iz škole slikanja “Vršanin”, pod rukovodstvom Fikreta Jahića-Vršanina, a ista će biti otvorena za javnost u narednim danima.

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostale su brojne kulterne i sportske manifestacije, koje su proteklih godina organizirane u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija.

Vezane vijesti

TUZLA