25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Obilježen Dan šehida u Tuzli

Drugi dan ramazanskog Bajrama, obilježava se kao Dan šehida. Bosanskohercegovački šehidi i poginuli borci su najbolji sinovi ove zemlje, koji su svoje živote ugradili u cjelovitu BIH i slobodu koju danas uživamo. Dan šehida u našoj zemlji ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine od kada se obilježava kao dan sjećanja na hrabre borce Armije Republike Bosne i Hercegovine. Centralni program obilježavanja za područje Tuzle održan je u Čaršijskoj džamiji, gdje je proučena hatma za sve šehide i žrtve proteklog rata, a upriličen je i obilazak šehidskom spomen obilježju na mezarju Goli Brijeg.

Naši šehidi su branili slobodu, a sloboda je širok pojam da pod tim podrazumijevamo i domovinu i svoju kuću i svoj toprak i svoju vjeru, a branećii svoju vjeru mi branimo da svako može živjeći na ovim prostorima biti ono što misli da treba da bude, vjerovati ono što misli da treba vjerovati i živjeti onako kako misli da treba živjeti, za te ideale uvijek se vrijedi boriti i biti na tom putu” istakao je Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla

U okviru programa obilježavanja Dana šehida odata je počast ubijenoj mladosti Tuzle na spomen obilježju “ Kapija”, kao i na spomen obilježju i mezarju Slana Banja u Tuzli. Održan je i prijem imama, šehidske djece, kao i prijem jetima u Džamiji Kralja Abdulaha, kojima su uručeni bajramski pokloni. Osim u Tuzli, s brojnih spomen obilježja širom naše zemlje danas su poslane molitve i poruke zahvalnosti svim šehidima za slobodu koju danas imamo.

Vezane vijesti

TUZLA