26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Obilježena druga godišnjica ubistva sarajevskih policajaca

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik je u povodu godišnjice ubistva sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, porodicama izrazio suosjećanje, ali i obećanje da će svi koji su uključeni u opsežne istrage istrajati i krivce privesti licu pravde.

– Tuga za ubijenim policajcima se ne smanjuje. Njihove porodice, kolege prijatelji i cjelokupna javnost i dalje očekuje odgovore na brojna pitanja o ovim svirepim ubistvima iza kojih, prema do sada dostupnim informacijama, stoje dobro planirana i uhodana kriminalna grupa čija zlodjela sežu van Kantona Sarajevo, Evrope i još šire – rekao je Čelik, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Danas se navršavaju dvije godine od kada su na Alipašinom Polju ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Ubijeni su mučki, u policijskom autu, bez mogućnosti da obave svoj zadatak i da se odbrane od kriminalaca koji su tog kobnog jutra pokušali ukrasti vozilo s parkinga u tom naselju.

Ubistvo policajca definisano je i kao atak na državu i njen poredak. Pored MUP-a KS, koji je nosilac aktivnosti u istrazi koja traje, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Upravom za organizirani i teški kriminal MUP-a RS i Federalnom upravom policije.

Također, u cilju otkrivanja ubica ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka, kao i sa policijskim strukturama brojnih evropskih država i šire.

Iz Tužilaštva je saopćeno da se zbog ovih ubistava pod istragom nalazi više osoba.

U znak sjećanja na ubijene policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, prošle godine je u ulici Geteova na Alipašinom Polju otkriveno i prigodno spomen-obilježje, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vezane vijesti

TUZLA