11 C
Tuzla
23.02.2024.

Obilježena godišnjica bitke na Bijeljevcu i Dan MZ Miljanovci

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić, predstavnici Vijeća MZ Miljanovci na čelu sa predsjednikom Ekremom Hasanovićem te predstavnici boračkih organizacija u ponedjeljak su položili cvijeće na spomen ploču na Bijeljevcu, mjestu gdje su 17. maja 1992.godine zaustavljeni vojnici JNA i lokalni četnici koji su pokušali da osvoje teritorij Kalesije i da se spoje sa jedinicama na Dubravama i Tuzli.

”Na ovom mjestu pripadnici Armije RBiH zaustavili su daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Ovdje na rječici Bijeljevac naši borci su pokazali kako se brani domovina. Ovdje je odbranjena Kalesija, Tuzla, ali i Bosna i Hercegovina”, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je u svom obraćanju kazao da je od 1992. do 1995.godine agresor oružjem pokušao da zauzme Kalesiju, ali da sada u miru opet pokušava da prekraja granice ali na nešto drugačiji način, iseljavanjem Bošnjaka iz manjeg entiteta i ugrožavanjem njihovih prava i oduzimanjem imovine.

U Miljanovcima o ovoj bitoj historijskoj pobjedi govorio je i jedan od učesnika Vehid Hamzić istakavši da su se Miljanovčani tih majskih dana organizovali i da su u večernjim satima držali straže čuvajući na taj način kuće, porodicu ali i domovinu.

Sa dosta emocija Hamzić se prisjetio i onih koji su živote dali za slobodnu Kalesiju, kazavši da se o njima treba više govoriti mlađim naraštajima jer su oni bili heroji koji su stali ispred svoga naroda i branili su ga do smrti.

Samir Hasanović je na prilikom obilježavanja godišnjice ove bitke i Dana MZ pročitao i pjesmu koju je napisao za šehide iz Miljanovaca i Kalesije.

Suzo moja danas poteci, tebe ja kleti neću, ovdje su imena naših šehida koji će naći u dženetu sreću, dio je stihova pjesme koju je Hasanović napisao.

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe, u Domu kulture u MZ Miljanovci održana je i Svečana sjednica na kojoj je predsjednik Ekrem Hasanović predstavio aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, ali i planove za naredni period.

Dosta stvari smo uradili da naša MZ bude bolja, da ovaj dan dočekujemo u boljem okruženju. Nastavljamo tamo gdje smo stali, imamo podršku načelnika da završimo i spomen obilježje šehidima Miljanovaca, ali i da uradimo i obnovimo naše puteve, vodovode i kompletno naselje, rekao je Ekrem Hasanović.

Na kraju je svim mještanima Miljanovaca čestitao 17.maj istakavši da je taj dan historijski bitan za domovinu.

Vezane vijesti

TUZLA