14 C
Tuzla
19.04.2024.

Obilježena godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) dao je nemjerljiv doprinos i imao presudnu stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenog glavnog grada, ali i odbrani i očuvanju temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Istaknuto je to sinoć na svečanoj akademiji, upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja 28. godišnjice ove proslavljene formacije, čiji su pripadnici demonstrirali neviđenu hrabrost i odlučnost u odbrani od agresije na BiH 1992.-1995. godine.

Učesnike skupa pozdravio je i čestitke u povodu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, potcrtavajući stratešku ulogu i misiju tog korpusa.

”Da je agresor uspio u svojoj namjeri na samom početku agresije, a naročito 2. maja 1992. godine, sasvim je izgledno da bi se vrlo teško odbranila i država BiH”, kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako se radi o korpusu koji je u najtežim uslovima odbrane i uz ogromne žrtve branio i čuvao multietničko tkivo BiH i sve građane Sarajeva, bez obzira na etničku ili drugu pripadnost.

”Rat je prestao ali borba za istinu još uvijek traje. Opsada je okončana, ali politička opsada Sarajeva još uvijek uveliko traje”, upozorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući riješenost da se istraje u izgradnji Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda.

Poručio je i kako slavna i časna odbrana glavnog grada BiH mora biti sačuvana od zaborava, “jer samo zahvaljujući toj borbi Sarajevo je danas slobodan evropski i otvoren grad”.

Čestitke istim povodom uputili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i Nedžad Ajnadžić, jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa ARBiH.

Podsjetili su na brojna postignuća i stasanje Prvog korpusa u najtežim uslovima za Sarajevo i BiH, naglašavajući važnost njegovanja kulture sjećanja, kako najzaslužniji sinovi i kćeri BiH nikada ne bi bili zaboravljeni.

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine formiran je 1. septembra 1992. godine u skladu s Odlukom Vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Tri brigade ove formacije ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri naziv “viteška”, a na časnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika Prvog korpusa nesebično je žrtvovalo vlastite živote u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti i domovine BiH.

Četiristosedamdesetdva pripadnika su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, od kojih dvjestotridesetosam posthumno, a dvadesetdevet odlikovano je najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Tri istaknuta komandanta jedinica u sklopu Prvog korpusa (Enver Šehović, Safet Hadžić i Safet Zajko) posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Za prvog komandanta te proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Za izuzetan doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Svečana akademija u Memorijalnom centru Kovači propraćena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom i izložbom te emitiranjem videozapisa o Prvom korpusu Armije RBiH.

U sklopu programa obilježavanja ove značajne godišnjice, predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, odali su počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i položili cvijeće na mezarju Kovači i drugim sarajevskim grobljima.

Istovremeno, nizom prigodnih aktivnosti u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) obilježena je 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH, a u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce, branitelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i poginule civile, koji su živote ugradili u njene temelje.

Odata je počast i položeno cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, mezarju kod Alipašine džamije, kao i grobljima – “Lav”, “Stadion”, “Sv. Josip” i “Sv. Marko”.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH, počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH odali su i predstavnici nižih nivoa vlasti u BiH, boračka udruženja, saborci i porodice.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA