12.8 C
Tuzla
01.10.2023.

Obilježeno 30 godina od oslobađanja šireg platoa Lovačkog doma na Staroj Majevici

Danas je na platou u neposrednoj blizini Lovačkog doma na Staroj Majevici, u organizaciji Udruženja policije „Manevarac“ Tuzla izvršeno polaganje cvijeća na spomen ploču manevarskim jedinicama SJB Tuzla, a povodom 30 godina od oslobađanja šireg platoa Lovačkog doma na Staroj Majevici dana 11.06.1992. godine.

To je bila prilika  da se evociraju uspomene na te dane i istakne kako ovi datumi i događaji moraju ostati zabilježeni da nas opominju na protekli period agresije na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nakon prvih odbrambenih aktivnosti na Brčanskoj Malti i zauzimanja odbrambenih položaja to je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija tadašnjih združenih već postojećih manevarskih jedinica SJB Tuzla i novoformiranih jedinica ARBiH.

Oslobođenje ovog lokaliteta bilo je od velikog značaja za Tuzlu koja se vidi „kao na dlanu“ čime je onemogućeno intenzivnije granatiranje Tuzle,a ujedno je oslobođen-deblokiran putni pravac Tuzla – Čelić, kao i omogućavanje dubljih oslobodilačkih akcija prema neprijateljskim linijama.

Udruženje policije „Manevarac“ već tradicionalno godinama baštini sjećanje na ove događaje što je i prošle godine rezultiralo postavljanjem spomen ploče kako bi se okupljali i imali gdje odati počast svim prerano poginulim pripadnicima oružanih snaga ARBiH.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO