6 C
Tuzla
29.02.2024.

Objavljen udžbenik ‘Hirurgija/kirurgija’ grupe stručnjaka

Objavljen je udžbenik ‘Hirurgija/kirurgija’, koju su napisali najprominentniji profesori hirurgije pet medicinskih fakulteta (Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar i Foča). Ta knjiga je rezultat zajedničkog rada 16 autora i 11 koautora.

Knjiga ima 1.246 stranica i 22 poglavlja. Tri glavna urednika knjige su iz Tuzle (prof. dr. Samir Delibegović, prof. dr. Goran Krđalić, prof. dr. Fuad Pašić).

Knjiga je plod rada istinskih zaljubljenika u hirugiju, univerzitetskih profesora koji su odlučili da ujednače kriterije i napišu novu, aktuelnu knjigu namijenjenu studentima medicine, specijalizantima hirurgije i svima koji vole hirurgiju.

Učinjeno je akademsko, naučno sintetiziranje hirurških znanja profesora sa pet medicinskih fakulteta. Knjiga je dobila afirmativne recenzije prof.dr. Božine Radevića iz Srbije, prof.dr. Aleša Tomažića iz Slovenije, prof.dr. Miroslava Bekavca Bešlina iz Hrvatske i najstarijeg živućeg profesora hirurgije u Bosni i Hercegovini prof.dr. Ekrema Dizdarevića.

– Tom knjigom BiH pokazuje da ima hirurge koji su sposobni napraviti knjigu koja je paritetna drugim knjigama u državama regije. No u nekim elementima slobodno možemo reći da odskače od njih svojom unutarnjom strukturom i mnoštvom svježih informacija koje donosi – navodi se u saopćenju UKC Tuzla.

Najavljene su promocije u pet gradova, a prva je planirana za 19. septembar u sarajevskoj Vijećnici, s početkom u 19 sati.

Vezane vijesti

TUZLA