15 C
Tuzla
20.05.2024.

Objavljena lista: EU podržala 29 kompanija i zadruga u BiH sa 3,7 miliona KM

S ciljem ublažavanja negativnog uticaja COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je podržala investicije 29 bosanskohercegovačkih kompanija i zadruga sa ukupno 3,7 miliona KM bespovratnih sredstava.

Investicije su odabrane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 18. maja do 8. juna 2020. godine, a čiji je cilj bio ublažavanje posljedica COVID-19 kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH; stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoliša i zaštitu ljudi, piše Akta.ba

Od 93 pristigle prijave na javni poziv, njih 29 je ispunilo propisane  uslove. Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija iznosi 5,7 miliona KM i podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata Evropske unije EU4Business i EU4Agri.

EU4Business je podržao 15 investicija sa 1,9 miliona KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, projekat EU4Agri je podržao preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM.

Lista podržanih investicija se nalazi ovdje.

Kako je navedeno u Smjernicama javnog poziva, na konačnu listu odabranih korisnika nije moguće uložiti prigovor.

Vezane vijesti

TUZLA