12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Od 1.jula raspušta se pet karantina u RS, zabranjene sportske aktivnosti

U Republici Srpskoj od 1.jula prestaje s radom pet objekata karantinskog tipa u kojima su bili smještene osobe pozitivne na koronavirus, odlučio je entitetski Štab za vanredne situacije.

Tu mjeru predložio je Institut za javno zdravstvo.

Štab je zadužio koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1.jula obave pregled osoba koje se nalaze u izolaciji i u zavisnosti od medicinskog nalaza higijensko – epidemioloških službi (HES) nadležnih domova zdravlja osobe bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a one sa srednje teškim i teškim simptomima na bolničko liječenje.

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna osobe sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koje su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a one sa srednje teškim i teškim simptomima na bolničko liječenje, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Također, HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima, za njih obezbjede izolaciju.

Do 6.jula zabranjene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sljedeće sportove, bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon.

Štab za vanredne situacije u RS saglasan je, kako se navodi u saopćenju, da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u RS.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA