12 C
Tuzla
25.09.2022.

Od 22. septembra do 6. oktobra u TK ”Dani evropskog naslijeđa”

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu kroz različite sadržaje trebali bi privući pažnju javnosti, kažu organizatori. Na ovakav način, cilj je ukazati na značaj i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine. Ove godine, program će biti obilježen, kroz manifestaciju pod nazivom ”Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa”.

”Čuvanjem kulturne baštine, mi ustvari čuvamo kulturu, tradiciju i nešto što se s generacije na generaciju prenosi kroz historiju od naših predaka do dan danas do nas samih”, kazala je Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK .

Na području našeg kantona, ova manifestacija bit će organizovana po treći put u različitim ustanovama kulture, koje realizuju brojne sadržaje. U fokusu ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa jeste promocija bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrument koji se duboko ukorijenio u bh. kulturu i tradiciju.

”Naravno, ovo govorim jer je saz kao instrument došao na naše područje, BiH ali i svirači i umjetnici su dali neki štimung bosanskog saza i to smo htjeli da istaknemo sa ovim naslovom”, istakao je Benjamin Bajraktarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC-u TK .

Obilježavanje ”Dana evropskog naslijeđa” čiji program će biti realizovan u pet gradova Tuzlanskog kantona počet će 22. septembra u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje će biti održan Okrugli sto u povodu desete godišnjice od smrti istaknutog sazlije Hašima Muharemovića.

”Željeli smo pored afirmacije saza i udruženja koje baštine sviranje saza, htjeli smo da skrenemo pažnju na vrijednosti dr. Hašima, kao istaknutog sazlije”, navodi Bajraktarević.

”Saz smatram dušom BiH jer je to to kultura, nadam se da ćemo kroz ove projekte osvježiti ovu našu bh. svakodnevnicu”, rekao je Mirza Ibrišimović, direktor JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Tuzlanski kanton je jedini u Federaciji BiH , koji na ovaj način obilježava Dane evropskog naslijeđa. Manifestacija će trajati sve do 6. oktobra, a centralni dio manifestacije bit će upriličen Koncertom udruženja sazlija Tuzlanskog kantona u Gradačcu.

”Cjelovečerni koncert Udruženja sazlija TK koji će se održati 28.09. sa početkom u 18 sati na kuli Husein kapetan Gradaščevića. Ukoliko vremenske prilike ne budu pogodovale koncert će biti održan u Kinu Gradačac. Također, nije slučajno ni zašto je odabrana kula Zmaja od Bosne, jer ovih dana su održani mnogi okrugli stolovi povodom 220. godina od rođenja Husein kapetana Gradaščevića”, istakla je Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu ”Ahmed Muradbegović” Gradačac.

Manifestaciju će zajedno realizovati Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Muzej Istočne Bosne, Bosanski kulturni centar Živinice, Bosanski kulturni centar Gračanica, Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, te Centar za kulturu ‘Ahmed Muradbegović” Gradačac.

POSLJEDNJE DODANO