Od kapetana do Tuzlića: Ko je ko u tuzlanskim sevdalinkama?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Podcast “Tuzla calling” i ovoga petka donosi novu epizodu a unutar nje još jednu tuzlansku priču iz prošlosti, ovog puta o tuzlanskim kapetanima. Epizoda će biti objavljena u 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon.

Iz opisa epizode izdvajamo: 

Sevdalinka je prema nekim izvorima, prvo bila pjesma begovica, odnosno pjesma urbanih cjelina čija se ljepota i umijeće pjevanja i sevdisanja raširilo kroz hanove i mejhane, da bi se kasnije onarodila. Skoro uvijek ljubavne tematike, ne rijetko su glavni likovi bile stvarne ličnosti pa su se kroz opise ljubavnih događaja u sevdalinkama zapravo vrlo često opisivali i društveni odnosi i način života. Istražujući  pjesme o Tuzli, primjetili smo da su u sevdalinkama često opisivane ljubavne zgode i nezgode tuzlanskih kapetana. Ko su bili tuzlanski kapetani i zašto se njihova imena prenose kroz sevdalinke, kako su kapetani postali rodonačelnici poznatih tuzlanskih porodica, odgovore donosimo u novoj epizodi podcasta „Tuzla calling“.

Prošle sedmice objavili smo dvije epizode, 28. redovnu u kojoj smo o Mejdanu razgovarali sa Muhamedom Katanićem i specijalnu- posvećenu 2. oktobru Danu Tuzle. Zbog onih koji ove dvije priče nisu uspjeli pogledati do sada, prenosimo i video zapise.

Epizoda “Tuzlanski partizanski dani ponosa i slave”: 

29. epizoda “Ko je dorata po Mejdanu vod’o a ko konja po mjesecu potkivao?”:

Inače, sve ranije epizode dostupne su na YouTube kanalu RTV Slon kao video podcast, na soundclaud nalogu RTV Slon kao audio podcast, a od 20. septembra svake nedjelje u 21:10 podcast “Tuzla calling” možete pratiti kao redovan televizijski sadržaj.