15 C
Tuzla
13.06.2024.

Od odobrenja zapošljavanja, objavljeno 70 konkursa za popunu radnih mjesta

Vlada Federacije BiH je, proglašenjem stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, odlučila obustaviti i sve konkurse i oglase za zapošljavanje. Odnosilo se to samo na federalne institucije i preduzeća.

No, stanje nesreće prestalo je da važi 31. maja, a malo prije toga prestala je važiti zabrana zapošljavanja.

Gotovo isti dan neke su federalne institucije objavile konkurse.

Od prestanka stanja nesreće do danas, dakle za dva i pol mjeseca, objavljeni su oglasi kojima se željelo popuniti barem 20 radnih mjesta državnih službenika.

Oglase, po nekoliko njih, su uglavnom objavljivali federalna ministarstva finansija, rada i socijalne politike, energije, rudarstva i industrije, ali i FMUP, Generalni sekretarijat, Tužilaštvo FBiH i Parlament Federacije BiH.

Traženi su i traže se od stručnog savjetnika do šefova osjeka, s rasponom neto plaća od preko 1.200 KM do nešto više od 2.000 KM.

Taj broj je i veći ako se uzmu u obzir javni oglasi koje su objavljivala preduzeća u novinama.

Nove službenike traže i brojne općine i gradovi u FBiH.

Prema objavama na web stranici Agencije za državnu službu FBiH, kada se gledaju aktivni i nekativni (odnosno okončani) konkursi, za dva i pol mjeseca objavljeno je oko 70 konkursa za zapošljavanja u općinama, gradovima, kantonalnim i federalnim institucijama.

U istom periodu traženi su i traže se službenici i u institucijama na državnom nivou kroz oko 30 javnih oglasa.

Istovremeno, privreda pokušava da se bori s posljedicama zatvaranja do kojeg je došlo u cilju sprječavanja širenja koronavirusa. Primjera radi, gubici u turizmu su veći od dva miliona KM dnevno. A poslodavci strahuju od jeseni, kada očekuju novi val otpuštanja.

(RTV Slon/Akta)

Vezane vijesti

TUZLA